Ο ιστός
Το φωτοσυνθετικό παρέγχυμα είναι ο πιο συνήθης τύπος ιστού στα υπέργεια όργανα των φυτών και ειδικά σε αυτά με πρωτογενή δομή. Ο νεαρός βλαστός, τα φύλλα με εξαίρεση ελάχιστες διαφοροποιήσεις τους, τμήματα του άνθους και ο νεαρός καρπός περιέχουν άφθονο φωτοσυνθετικό παρέγχυμα, που διακρίνεται μακροσκοπικά, καθώς δίνει το πράσινο χρώμα. Εντοπίζεται συνήθως λίγο κάτω από την επιδερμίδα και μερικές φορές ανάμεσα στα φωτοσυνθετικά κύτταρα παρεμβάλλονται ομάδες στηρικτικών κυττάρων (κολλεγχυματικά ή σκληρεγχυματικές ίνες).
Χλωροπλάστες
Οι χλωροπλάστες είναι τακτοποιημένοι στην περιφέρεια των κυττάρων. Η τοποθέτησή τους αυτή διευκολύνει την ανταλλαγή των αερίων κατά τη φωτοσύνθεση ενώ ταυτόχρονα τους εκθέτει περισσότερο στο απαραίτητο για τη λειτουργία τους ηλιακό φως. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου, το φωτοσυνθετικό παρέγχυμα, διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί και κάποια άλλη λειτουργία. Χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιας διπλής λειτουργίας εντοπίζεται στα επιπλέοντα φύλλα των νούφαρων (Nuphar και Nymphaea), όπου μέρος του φωτοσυνθετικού παρεγχύματος και συγκεκριμένα το σπογγώδες παρέγχυμα, έχει μια ιδιαίτερη μορφή έτσι ώστε οι μεσοκυττάριοι χώροι να είναι αρκετά μεγάλοι, να παγιδεύουν αέρα για να επιπλέει το φύλλο στην επιφάνεια του νερού.
![](https://i0.wp.com/votaniki.gr/wp-content/uploads/2019/01/%CE%A7%CE%BB%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BB%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%82.jpg?resize=450%2C217)
Χλωροπλάστες σε κύτταρα παρεγχύματος
Άρθρα – Πληροφορίες
Καράταγλης Στ. Σ. & Κωνσταντίνου Μ.Κ. 2002. Βοτανική, Μορφολογία-Ανατομία. Εκδόσεις Χάρις. Θεσσαλονίκη.
Τσέκος Ι. & Κουκολή Ε. 1986. Βοτανική (Μορφολογία, Φυσιολογία). Εκδοτικός Οίκος Αφων Κυριακίδη. Θεσσαλονίκη.
Χριστοδουλάκης Ν.Σ. 2011. Ανατομία Φυτών «τα φυτά ένδοθεν». Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ.
Κείμενο
Αιμιλία Λεμπέση, MSc Δασολογίας, Δασοπόνος