Και όμως: κουκουνάρι μέσα σε κεχριμπάρι, με σπέρματα να έχουν βλαστήσει!

Χριστίνα Λυκοπούλου, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το φαινόμενο Πριν από περίπου 40 εκατομμύρια χρόνια μια σπάνια αναπαραγωγή κωνοφόρου ξεκίνησε ‘’αιχμαλωτίζοντας’’ το κουκουνάρι μέσα σε κεχριμπάρι. Το ασυνήθιστο στην περίπτωση αυτή είναι ότι τα σπέρματα βλασταίνουν μέσα στο κουκουνάρι, έχοντας αποτυπωθεί στο απολίθωμα, ενώ κάτω από φυσιολογικές συνθήκες η αναπαραγωγή τους γίνεται πέφτοντας…

Details

Ένα από τo μεγαλύτερα πλατάνια της Ελλάδας βρίσκεται στο χωριό που «γέννησε» τον μεγάλο Ζορμπά

Χριστίνα Λυκοπούλου, Φοιτήτρια Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Της Μπάρας το Πλατάνι Το «Πλατάνι της μπάρας» είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικολογικά αξιοθέατα της περιοχής του Κολινδρού, που έχει γίνει ακόμη και δημοτικό τραγούδι. «Το πλατάνι της μπάρας» βρίσκεται βόρεια του οικισμού του Κολινδρού (Πιερία), ένα χιλιόμετρο από την περιοχή “Βίλες” μέσα σε…

Details

Η Βασίλισσα των Άνδεων, που ανθίζει μια φορά στα 80 χρόνια

Χριστίνα Λυκοπούλου, Φοιτήτρια Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το είδος Puya raimondii ή κοινώς η «Βασίλισσα των Άνδεων», είναι το μεγαλύτερο φυτό της Οικογένειας Bromeliaceae με ύψος 15 μέτρα. Είναι ενδημικό των υψηλών οροπεδίων των Άνδεων της Βολιβίας και του Περού, φύεται σε βραχώδεις πλαγιές βουνών σε υψόμετρο 3.200-4.800 μέτρα και, αν…

Details

Το φυτό του Πάθους: πασσιφλόρα ή ρολογιά

Κείμενο: Φώτω Φ. Κόνσολα, M.Sc. Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Η ρολογιά (Passiflora) είναι πολυετές αναρριχόμενο φυτό το οποίο κατάγεται από τα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής (και μερικά είδη στη Νοτιοανατολική Ασία και στην Ωκεανία) ενώ πλέον το απαντάται ως καλλιεργούμενο κυρίως για καλλωπιστικούς λόγους σχεδόν σε…

Details

Μια ελιά που στέκει στους «Άγιους Τόπους» πολύ πριν φτάσει ο Χριστιανισμός

Κείμενο: Φώτω Φ. Κόνσολα, M.Sc. Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η ελιά Η ελιά βρίσκεται στο χωριό Al-Walaja της Βηθλεέμ, νοτιοδυτικά της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ. Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Γεωργίας έχει εκτιμήσει την ηλικία του στα 5.000 έτη, εκτείνεται σε πάνω από 250 τ.μ., έχει ύψος 13 μέτρα και ριζικό σύστημα φτάνει σε βάθος…

Details

Τα φυτά του Πάσχα: Από την πασχαλιά, στο «δέντρο του Ιούδα»

Φλούδες ξερών κρεμμυδιών, παντζάρια αλλά και τσουκνίδα αποτελούν μερικές από τις… φυσικές βαφές αβγών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, απ’ όσους θέλουν να βάψουν με οικολογικούς τρόπους τα πασχαλινά αυγά. «Για το βάψιμο των αβγών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτά όπως παντζάρια ή φύλλα τριανταφυλλιάς ή ακόμα περισσότερο τις ρίζες από το ριζάρι (Rubia…

Details

Μεταχρωματικό έλκος του πλάτανου ο μεγαλύτερος εχθρός του πλατανόδασους στη Νεοκαισάρεια Πιερίας

Χριστίνα Λυκοπούλου, Φοιτήτρια Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το πλατανόδασος Νεοκαισάρειας Πιερίας Το παρόχθιο πλατανόδασος της Νεοκαισάρειας Πιερίας είναι πλούσιο σε βιοποικιλότητα και με υπεραιωνόβια δένδρα. Φύεται κατά μήκος του ποταμού Αίσονα (Μαυρονέρι) και απέχει 7 χλμ. από την πόλη της Κατερίνης. Η βλάστηση κατά μήκος του ποταμού αποτελείται από παρόχθια δασικά είδη με…

Details

Η εξαφάνιση των δεινοσαύρων και η εμφάνιση των τροπικών δασών

Κείμενο: Βαρβάρα Καλή, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π Καρπενησίου   Ο αστεροειδής που άλλαξε τη ζωή στη γη Πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια ένας αστεροειδής ήταν η αιτία να εξαφανιστεί το 80% της ζωής του πλανήτη έως τότε και να δημιουργήσει τα τροπικά, μέχρι τότε άγνωστα, δάση. Μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές, εμπεριέχεται και…

Details

Αρχαίο τροπικό δάσος στην Ανταρκτική

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Οι πόλοι της γης Οι πόλοι εδώ και εκατομμύρια χρόνια είναι «παγωμένοι». Παρόλα αυτά, η εικόνα του πλανήτη αλλάζει συνεχώς. Στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα πριν από σχεδόν 90 εκατομμύρια έτη (στα μέσα της κρητιδικής περιόδου), οι πυκνές συγκεντρώσεις του CO₂, θα είχαν ως αποτέλεσμα…

Details

Απολιθωμένο άνθος 99 εκατομμυρίων ετών μέσα σε κεχριμπάρι

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το είδος Valviloculus pleristaminis ανακαλύφθηκε και περιγράφτηκε πρόσφατα καθώς διατηρήθηκε μέσα σε κεχριμπάρι. Ανήκει στην τάξη των Laurales, όπου ανήκει και η κοινή δάφνη. Τα αρσενικά άνθη του είναι μικρά (σχεδόν 2 χιλ.) με περίπου 50 στήμονες, αλλά είναι πολύ καλά διατηρημένα ώστε…

Details