Το φαρμακευτικό και δηλητηριώδες χελιδόνιο

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το χελιδόνιο ή χελιδονόχοορτο (Chelidonium majus, αγγλικά Greater celandine, γαλλικά grande chélidoine, grande éclaire και γερμανικά schölkraut) έχει πάρει την ονομασία του από τα χελιδόνια. Χαρακτηριστικό του είδους είναι η έκκριση υγρού που έχει πορτοκαλί χρώμα (που μοιάζει ακόμα και με το χρώμα…

Details

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του νάρθηκα

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Ο νάρθηκας (Ferula communis) εμφανίζεται σε όλη την Ελλάδα. Η μυθολογία αναφέρει πως μέσα σε αυτό (στο εσωτερικό κενό που έχει ο βλαστός του) ο Προμηθέας μετέφερε τη φωτιά στους ανθρώπους, ενώ χρησιμοποιήθηκε και σε τραυματισμούς οστών ως αντικείμενο ακινητοποίησης (για αυτό και…

Details

Φαρμακευτικές ιδιότητες της κοινής αρκεύθου

Κείμενο: Δέσποινα Ξουγγιά, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης   Το είδος Η κοινή άρκευθος (Juniperus communis) έχει ευρεία εξάπλωση σε όλο το βόρειο ημισφαίριο και σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι γνωστό για τους καρπούς του, από τους οποίους παρασκευάζεται το ποτό τζιν. Φαρμακευτικές ιδιότητες Η κοινή άρκευθος χρησιμοποιείται κατά της δύσπνοιας, χωνευτικό,…

Details

Φαρμακευτικές ιδιότητες του κοινού, αλλά άγνωστου γέου

Κείμενο: Δέσποινα Ξουγγιά, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης   Το είδος Το Geum urbanum ενώ είναι σχετικά κοινό στην Ελλάδα, σε σχετικά υγρά και διαταραγμένα εδάφη σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές, δεν είναι γνωστό και για αυτό δεν έχει και κάποια γνωστή κοινή ονομασία. Εξαπλώνεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και στη νοτιοδυτική Ασία.…

Details

Φαρμακευτικές ιδιότητες της κοινής βερβερίδας

Κείμενο: Δέσποινα Ξουγγιά, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης   Το είδος H βερβερίδα ή οξυάκανθα η κοινή (Berberis vulgaris) είναι είδος που εξαπλώνεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, ενώ έχει εισαχθεί και σε πολλές χώρες. Είναι γνωστό για τους καρπούς του, που είναι εδώδιμοι και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μαρμελάδας αλλά και σε φαγητά…

Details

Φαρμακευτικές ιδιότητες του πολυτρίχι

Κείμενο: Δέσποινα Ξουγγιά, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης   Το είδος Το πολυτρίχι ή αλλιώς μαλλόχορτο, φύτσι του νερού, βροντοτρίχι, ψαλλιδόχορτο, πηγαδόχορτο ή και σκορπίδι (που ποιο συχνά αποκαλείται το είδος Asplenium ceterach) είναι είδος που απαντάει σχεδόν σε όλη την Ελλάδα σε υγρά βράχια και τείχη, με επιστημονική ονομασία Adiantum capillus-veneris. Φαρμακευτικές ιδιότητες…

Details

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του αγγουριού

Κείμενο: Δέσποινα Ξουγγιά, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης   Το είδος Το αγγούρι (Cucumis sativus) προέρχεται από τη νότια Ασία και πιθανότατα από την Ινδία. . Η καλλιέργειά της είναι γνωστή από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο για τους καρπούς του, που είναι εδώδιμοι, ενώ έχουν δημιουργηθεί…

Details

Βερενίκη η φαρμακευτική

Κείμενο: Δέσποινα Ξουγγιά, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης   Το είδος H βερόνικα ή βερενίκη η φαρμακευτική (Veronica officinalis) εξαπλώνεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και η ΝΔ Ασία. Στην Ελλάδα απαντάται στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα, συνήθως σε υψηλά όρη μέσα σε δάση και για αυτό δεν είναι και πολύ «γνωστή» στην…

Details

Το φωνόχορτο με τις φαρμακευτικές ιδιότητες

Κείμενο: Δέσποινα Ξουγγιά, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης     Το είδος Το φωνόχορτο ή αλλιώς ασπροζάκι, αγριμαία ή ασπροξάνη (Agrimonia eupatoria) είναι είδος που εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα, στην Ευρώπη και στη ΝΔ Ασία, συνήθως σε ποολίβαδα. Φαρμακευτικές ιδιότητες Όταν είναι χλωρό το είδος έχει οσμή ελαφρά αρωματική και γεύση υπόπικρη και στυπτική.…

Details

Φαρμακευτικές ιδιότητες της βρόμης

Κείμενο: Δέσποινα Ξουγγιά, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης   Η βρόμη Η βρόμη (Avena sativa) καλλιεργείται συστηματικά από την αρχαιότητα ενώ βρέθηκαν σπέρματα βρόμης σε λείψανα λιμναίων οικισμών στην Ελβετία από την Εποχή του Ορείχαλκου. Η βρόμη είναι πολύ σημαντική στη διατροφή του ανθρώπου. H φυσική της εξάπλωση είναι μάλλον στη ΝΔ Ασία, αλλά…

Details