Τα μπουχάρια και τα νοχτάρια της Κοζάνης: περίεργοι γεωλογικοί σχηματισμοί, που είναι το αποτέλεσμα έντονης διάβρωσης

Κείμενο: Λευτέρης Παπατσάνης, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η τοποθεσία τους Τα μπουχάρια βρίσκονται στο Μικρόβαλτο του δήμου Σερβίων-Βελβεντού (πρώην δήμου Καμβουνίων), στο 3ο χλμ του δρόμου προς το Λιβαδερό, 40 χιλιόμετρα νότια της Κοζάνης. Ανέρχονται σε αριθμό περί τους είκοσι (20) και το ύψος τους ποικίλει από 2 μέχρι 6 μέτρα. Το όνομα…

Details

Οι περίεργοι σχηματισμοί στο Φαρακλό Λήμνου

Κείμενο: Φώτω Φ. Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η περιοχή Το Γεωλογικό Πάρκο Φαρακλό ή «Φραγκοκέφαλα» όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, βρίσκεται βόρεια της Λήμνου κοντά στο χωριό Ατσική και μετά από το χωριό Προπούλι. Οι περίεργοι σφαιροειδής γεωλογικοί σχηματισμοί, με τις αποχρώσεις του κίτρινου, φτάνουν μέχρι τη θάλασσα και προσελκύουν…

Details

Η άγνωστη Σεργούλα και το φαράγγι της

Κείμενο: Χρήστος Τόσκα, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η Σεργούλα Η Σεργούλα είναι χωριό του Δήμου Δωρίδος που μαζί με τους οικισμούς Παραλία Σεργούλας και Παλαιοχώρι αποτελεί την Τοπική Κοινότητα Σεργούλας της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου (Φωκίδα). Το κυρίως χωριό έχει μόλις 50 κατοίκους ενώ η παραλία (στον Κορινθιακό κόλπο) 315 κατοίκους. Το φαράγγι Το…

Details

Το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλονιά

Κείμενο: Ελευθερία Μπεκατώρου, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το σπήλαιο Πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές λίμνες στον κόσμο: συμπεριλαμβάνεται στις 5 ή στις 10 κορυφαίες λίμνες για επίσκεψη στα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο. Το 1963 Αυστριακοί γεωλόγοι επιστήμονες επιβεβαίωσαν πως το νερό του σπηλαίο αναμειγνύεται…

Details

Οι “περίεργοι” Κωμόλιθοι στο χωριό Ποταμίδα Χανίων

Κείμενο: Χάρης Δασκαλάκης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τι είναι οι κωμόλιθοι Οι Κωμόλιθοι είναι ένα γεωλογικό μνημείο που βρίσκεται στην Ποταμίδα Κισσάμου. Είναι γεωλογικοί σχηματισμοί (μικρά μετέωρα), σαν γεωπυραμίδες, όπου η διάβρωση είναι τόσο έντονη ώστε να μην έχει μείνει σχεδόν καθόλου βλάστηση, παρά μόνο θάμνοι στην κορυφή των λόφων. Οι σχηματισμοί έχουν…

Details

Τα μυστήρια της Λίμνης της Βουλιαγμένης και μια από τις μεγαλύτερες υπόγειες σήραγγες στον κόσμο

Κείμενο: Θάλεια Σαββίδου, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ετυμολογία Η λέξη «Βουλιαγμένη» λέει πολλά: παραπέμπει στο φαινόμενο της καθίζησης. Η λίμνη της Βουλιαγμένης, που αποτελεί Παγκόσμιο Μνημείο της Φύσης, δεν αναφέρεται σε κείμενα αρχαίων και αυτό μάλλον γιατί δημιουργήθηκε μεταγενέστερα με την καθίζηση της οροφής σπηλαίου. Χαρακτηριστικά της λίμνης Μόλις 21 χιλιόμετρα από το…

Details

Το μεγαλύτερο φαράγγι στον κόσμο, του Βίκου

Κείμενο: Άκης Παππάς, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το φαράγγι Το μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου δεν είναι το γνωστό Grand Canyon. Το Φαράγγι του Βίκου, είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως σύμφωνα με το βιβλίο Guinness: έχει μήκος 20 χιλιόμετρα και το βάθος του ξεπερνάει σε πολλά σημεία τα 1000 μέτρα ενώ το πλάτος του…

Details