Η Βασίλισσα των Άνδεων, που ανθίζει μια φορά στα 80 χρόνια

Χριστίνα Λυκοπούλου, Φοιτήτρια Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το είδος Puya raimondii ή κοινώς η «Βασίλισσα των Άνδεων», είναι το μεγαλύτερο φυτό της Οικογένειας Bromeliaceae με ύψος 15 μέτρα. Είναι ενδημικό των υψηλών οροπεδίων των Άνδεων της Βολιβίας και του Περού, φύεται σε βραχώδεις πλαγιές βουνών σε υψόμετρο 3.200-4.800 μέτρα και, αν…

Details

Μια ελιά που στέκει στους «Άγιους Τόπους» πολύ πριν φτάσει ο Χριστιανισμός

Κείμενο: Φώτω Φ. Κόνσολα, M.Sc. Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η ελιά Η ελιά βρίσκεται στο χωριό Al-Walaja της Βηθλεέμ, νοτιοδυτικά της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ. Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Γεωργίας έχει εκτιμήσει την ηλικία του στα 5.000 έτη, εκτείνεται σε πάνω από 250 τ.μ., έχει ύψος 13 μέτρα και ριζικό σύστημα φτάνει σε βάθος…

Details

Το φυτό που μιμείται και «βλέπει» (;)

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το είδος Boquila trifoliolata απαντάται σε εύκρατα τροπικά δάση της Χιλής και της Αργεντινής. Είναι αναρριχητικό φυτό και πολύ γνωστό για το φαινόμενο του μιμητικού πολυμορφισμού. Η μίμηση είναι πολύ γνωστή στα ζώα που είτε μιμούνται φυτά, ζώα, πετρώματα ώστε να προστατευτούν από…

Details

Το φυτό κουδουνίστρα ή κροταλίας

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το φυτό κουδουνίστρα (Crotalaria pallida) ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών (Fabaceae). Απαντάται σε τροπικές περιοχές στη νοτιοανατολική Ασία και στην κεντρική Αφρική, αλλά εισήχθη και στην κεντρική και νότια Αμερική και την Ωκεανία. Η ονομασία του Η επστημονική του ονομασία Crotalaria έχει κοινή…

Details

Η διάσημη μηλιά του Νεύτωνα

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η ιστορία Ο Ισαάκ Νεύτωνας κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Κέιμπριτζ και την περίοδο την πανώλης, θέλοντας να αποφύγει την επιδημία, πήγε στο πατρικό του στην Αγγλία στο Woolsthorpe Manor. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Νεύτωνας, καθώς καθόταν κάτω από μια μηλιά του…

Details

Το δένδρο της ζωής

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Η Αδασονία η δακτυλωτή ή το Μπάομπαμπ ή Αφρικανικό Μπάομπαμπ ή το δένδρο του νεκρού αρουραίου ή το δένδρο του ψωμιού της μαϊμούς ή ανεστραμμένο δένδρο ή το δένδρο της ζωής, με επιστημονική ονομασία Adansonia digitata, ανήκει στην οικογένεια Malvaceae, όπου και ανήκουν…

Details

Η μουριά που γίνεται σιντριβάνι

Κείμενο: Φώτω Φ. Κόνσολα, M.Sc. Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η μουριά Στο χωριό Dinoša, στο Μαυροβούνιο, μια μουριά (Morus sp.) φυτεύτηκε πριν από περίπου 100-150 χρόνια σε ένα λιβάδι, που σήμερα πλέον είναι πάρκο αναψυχής. Η Μουριά κατά διαστήματα αναβλύζει νερό, το οποίο μάλιστα έχει και πολύ μεγάλη πίεση. Το φαινόμενο Το…

Details

Ένα φυτό που «τρώει» πρόβατα

Κείμενο: Στέφανος Προφήτης, Απόφοιτος Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών   Το είδος Το Puja chilensis είναι αγγειόσπερμο είδος της οικογένειας Bromeliaceae και είναι αυτοφυές είδος της Χιλής. Φύεται συνήθως σε άνυδρες πλαγιές με βόρειο προσανατολισμό σε υψόμετρο 300-1000 μέτρα και είναι συγγενές είδος με τον ανανά. Φτάνει σε ύψος τα 3,5 μέτρα, είναι πολυετές…

Details

Σμύρνα ή μύρο της Αγίας Γραφής

Κείμενο: Αργυρώ Μπινιάρη, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το ένα από τα τρία δώρα που προσέφεραν οι τρείς μάγοι κατά τη γέννηση του Χριστού όπως γράφεται στη Βίβλο, ήταν σμύρνα ή αλλιώς μύρο. Η σμύρνα είναι στην πραγματικότητα η ρητίνη του είδους  Commiphora myrrha, και συγκεκριμένα η ποικιλία molmol. Εκτός από το…

Details

Το Ευρωπαϊκό δένδρο της χρονιάς: Ο Φύλακας του Πλημμυρισμένου Χωριού

Κείμενο: Μανώλης Μαρκαντωνάκης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το δένδρο Ένα δένδρο, και για την ακρίβεια μια δασική πέυκη (Pinus sylvestris), βρίσκεται στο πλημμυρισμένο χωριό Chudobín, το οποίο έπαψε να υπάρχει λόγω της κατασκευής ενός φράγματος. Επιβίωσε, μετά την κατασκευή φράγματος γιατί ήταν σε ένα λόφο που τελικά δεν πλημμύρισε. Οι μύθοι και οι…

Details