Μεταχρωματικό έλκος του πλάτανου ο μεγαλύτερος εχθρός του πλατανόδασους στη Νεοκαισάρεια Πιερίας

Χριστίνα Λυκοπούλου, Φοιτήτρια Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το πλατανόδασος Νεοκαισάρειας Πιερίας Το παρόχθιο πλατανόδασος της Νεοκαισάρειας Πιερίας είναι πλούσιο σε βιοποικιλότητα και με υπεραιωνόβια δένδρα. Φύεται κατά μήκος του ποταμού Αίσονα (Μαυρονέρι) και απέχει 7 χλμ. από την πόλη της Κατερίνης. Η βλάστηση κατά μήκος του ποταμού αποτελείται από παρόχθια δασικά είδη με…

Details

Καθορισμός εθνικών στόχων διατήρησης φυσικών τύπων οικοτόπων και ειδών ενωσιακού ενδιαφέροντος

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για τον καθορισμό των εθνικών στόχων διατήρησης φυσικών τύπων οικοτόπων και ειδών ενωσιακού ενδιαφέροντος. Σκοπός  είναι ο καθορισμός εθνικών στόχων διατήρησης για φυσικούς τύπους οικοτόπων και είδη (Παραρτήματα Ι και ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ) ενωσιακού ενδιαφέροντος. Στόχος είναι η διασφάλιση ή/και η επίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης (ΙΚΔ) των φυσικών τύπων οικοτόπων…

Details

«Νεκρά ή ετοιμοθάνατα» τα δύο τρίτα των τροπικών υγρών δασών

Κείμενο: Βαρβάρα Καλή, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η ζωντανή αποθήκη «άνθρακα» Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στις εκτάσεις υγρών τροπικών δασών, από τον Αμαζόνιο έως τη ζούγκλα του Κονγκό, έχουν καταστρέψει ή υποβαθμίσει τα δύο τρίτα της συνολικής έκτασης γεγονός που επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή. Οι πυκνές τροπικές εκτάσεις είναι ζωντανή πηγή αποθήκευσης άνθρακα…

Details

Τα μνημειακά δένδρα της τουρκοκρατίας και της επανάστασης

Νίκος Μπέλεχας, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τα μνημειακά δένδρα της επανάστασης: 200 χρόνια μετά, παρακολουθούν τη συνέχεια… Η Δασική Επιστήμη ασχολείται με τα φυσικά και τεχνητά δάση όσο και με τις δασικές εκτάσεις. Στα πλαίσια αυτά ασχολείται και με τα αιωνόβια δένδρα που διατηρήθηκαν λόγω ειδικής διαχείρισης-προστασίας. Με αφορμή τα 200 χρόνια…

Details

Δένδρα – μάρτυρες της Επανάστασης του 1821

Αγέρωχοι μάρτυρες γεγονότων που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ή την Τουρκοκρατία, υπήρξαν πολλά δένδρα στην Ελλάδα που τις περισσότερες φορές «διηγούνται» ματωμένες ιστορίες, αφού από τα κλαδιά τους κρεμάστηκαν αγωνιστές. Αυτά τα μνημειακά δένδρα αποτέλεσαν το θέμα εργασίας του φοιτητή του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκου…

Details

Παράνομο εμπόριο σπάνιων φυτικών ειδών

Κείμενο: Μάρθα Μαρία Μπάουρ, Φοιτήτρια Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η ιστορία Εδώ και μερικούς αιώνες γίνεται συλλογή αυτοφυών ειδών για εμπορικούς σκοπούς. Αρχικά το εμπόριο αφορούσε φυτικά είδη με φαρμακευτική αξία ή είδη με εντυπωσιακά άνθη για καλλωπιστικούς σκοπούς. Είναι γνωστή η μανία των Ολλανδών με τις τουλίπες (Tulipa) που συλλέχθηκαν όλες, πριν…

Details

Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Το 2020 κλείνει μια δεκαετία εξαιρετικής θέρμανσης του πλανήτη

Κείμενο: Νίκος Μπέλεχας, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τα θερμότερα έτη Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO) ολοκληρώνεται η πιο θερμή δεκαετία (2011-2020). Το 2020 παραμένει σε πορεία για να ένα από τα τρία θερμότερα έτη ρεκόρ και μπορεί ακόμη και να ανταγωνιστεί το 2016, το θερμότερο έτος στα χρονικά. Τα έξι…

Details

Μνημειακά ελαιόδεντρα στην Ελλάδα

Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Οι μνημειακές ελιές Οι ελιές χρησιμοποιήθηκαν από τους αρχαίους χρόνους κυρίως για τον καρπό τους και δευτερευόντως για το ξύλο τους. Λόγω της εντατικής χρήσης τους, και της σημαντικότητάς τους, υπάρχουν αναφορές για συγκεκριμένα δέντρα ελιάς από την αρχαιότητα, ή αρκετοί μύθοι έχουν δημιουργηθεί για…

Details

«Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» κηρύχθηκε το δημοτικό δάσος Παναγιάς της τοπικής κοινότητας Βαλτινού Τρικάλων

Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 630/17001 Απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, το Δημοτικό Δάσος Παναγιάς της τοπικής κοινότητας Βαλτινού, Δήμου Τρικκαίων, κηρύχθηκε Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Πρόκειται για δάσος, εμβαδού 27 στρ., με επικρατέστερο είδος το νερόφραξο (Fraxinus angustifolia) και αποτελεί αντιπροσωπευτικό φυτοκοινωνικό σχηματισμό της παραποτάμιας βλάστησης του Θεσσαλικού κάμπου και…

Details

Νήσος Χρυσή: Είναι μη αναστρέψιμη η καταστροφή στο κεδρόδασος;

Κείμενο: Ιωάννης Φραγκάκης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Άμεσα απαγορευτικά μέτρα ζητά η Διεύθυνση Δασών Ένα πολύ μεγάλο καμπανάκι κινδύνου για τη νήσο Χρυσή (Κρήτη) χτύπησε, στο Ράδιο Λασίθι, ο Δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Ματθαίος Φιλλιπάκης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες και λίγο μετά την Υπουργική Επίσκεψη, έκανε αυτοψία στη Χρυσή για να δει…

Details