Μεταχρωματικό έλκος του πλάτανου ο μεγαλύτερος εχθρός του πλατανόδασους στη Νεοκαισάρεια Πιερίας

Χριστίνα Λυκοπούλου, Φοιτήτρια Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το πλατανόδασος Νεοκαισάρειας Πιερίας Το παρόχθιο πλατανόδασος της Νεοκαισάρειας Πιερίας είναι πλούσιο σε βιοποικιλότητα και με υπεραιωνόβια δένδρα. Φύεται κατά μήκος του ποταμού Αίσονα (Μαυρονέρι) και απέχει 7 χλμ. από την πόλη της Κατερίνης. Η βλάστηση κατά μήκος του ποταμού αποτελείται από παρόχθια δασικά είδη με…

«Νεκρά ή ετοιμοθάνατα» τα δύο τρίτα των τροπικών υγρών δασών

Κείμενο: Βαρβάρα Καλή, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η ζωντανή αποθήκη «άνθρακα» Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στις εκτάσεις υγρών τροπικών δασών, από τον Αμαζόνιο έως τη ζούγκλα του Κονγκό, έχουν καταστρέψει ή υποβαθμίσει τα δύο τρίτα της συνολικής έκτασης γεγονός που επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή. Οι πυκνές τροπικές εκτάσεις είναι ζωντανή πηγή αποθήκευσης άνθρακα…

Παράνομο εμπόριο σπάνιων φυτικών ειδών

Κείμενο: Μάρθα Μαρία Μπάουρ, Φοιτήτρια Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η ιστορία Εδώ και μερικούς αιώνες γίνεται συλλογή αυτοφυών ειδών για εμπορικούς σκοπούς. Αρχικά το εμπόριο αφορούσε φυτικά είδη με φαρμακευτική αξία ή είδη με εντυπωσιακά άνθη για καλλωπιστικούς σκοπούς. Είναι γνωστή η μανία των Ολλανδών με τις τουλίπες (Tulipa) που συλλέχθηκαν όλες, πριν…

Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας: Το 2020 κλείνει μια δεκαετία εξαιρετικής θέρμανσης του πλανήτη

Κείμενο: Νίκος Μπέλεχας, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τα θερμότερα έτη Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO) ολοκληρώνεται η πιο θερμή δεκαετία (2011-2020). Το 2020 παραμένει σε πορεία για να ένα από τα τρία θερμότερα έτη ρεκόρ και μπορεί ακόμη και να ανταγωνιστεί το 2016, το θερμότερο έτος στα χρονικά. Τα έξι…

Νήσος Χρυσή: Είναι μη αναστρέψιμη η καταστροφή στο κεδρόδασος;

Κείμενο: Ιωάννης Φραγκάκης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Άμεσα απαγορευτικά μέτρα ζητά η Διεύθυνση Δασών Ένα πολύ μεγάλο καμπανάκι κινδύνου για τη νήσο Χρυσή (Κρήτη) χτύπησε, στο Ράδιο Λασίθι, ο Δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Ματθαίος Φιλλιπάκης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες και λίγο μετά την Υπουργική Επίσκεψη, έκανε αυτοψία στη Χρυσή για να δει…

Το φλοιοφάγο έντομο σε ρόλο… διαχειριστή του Σέιχ Σου

Εκεί που δεν πίπτει… τσεκούρι, «πίπτει» ένα έντομο που αναλαμβάνει το ρόλο της απαιτούμενης ανθρώπινης παρέμβασης. Έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς το έργο του φλοιοφάγου εντόμου Tomicus piniperda που έχει εισβάλει στο Σέιχ Σου και νεκρώνει τα δέντρα. Φαίνεται πως το έντομο ανέλαβε τον ρόλο του εκκαθαριστή αφού, σύμφωνα με δασολόγους, η διαχείριση που…

Ούτε το «φυτό του Δαρβίνου» είναι, ούτε κάποιο «σημαντικό βότανο», ούτε κάποιο «σπάνιο είδος», ούτε αξίζει τόσο πολύ… Αλλά σίγουρα, είναι παράνομο να το μαζεύεις!

Κείμενο: Βασιλική Καλτσή, MSc Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης, Φιλόλογος, Απόφοιτος Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών   Περιστατικό σύλληψης Αλβανών Τρεις Αλβανοί πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα τη Δευτέρα (4/5/2020), και τέσσερις την Πέμπτη (8/5/2020) φτάνοντας κοντά στην Καστοριά, σε περιοχή του Γράμμου και συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Νεστορίου, να έχουν…

Πρόβλημα: τα ξενικά είδη στην Κύπρο

Κείμενο: Ιωάννου Γιάννης, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τα ξενικά είδη Πολλές χώρες έχουν χρησιμοποιήσει ξενικά είδη στη δασοπονία και κυρίως κατά τις αναδασώσεις. Στην Κύπρο, η εισαγωγή ξενικών ειδών για σκοπούς δασοπονίας έγινε σε πολύ μικρό βαθμό. Η ιστορία Οι Άγγλοι τέλος του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου μετέφεραν ένα μεγάλο αριθμό…

Σηψιρριζία σε δασικά είδη

Κείμενο: Νέτσικα Γεωργία, Απόφοιτος Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών   Τα είδη και οι προσβολές Οι μύκητες του γένους Armillaria ανήκουν στους βασιδιοµύκητες. Η ινώδης σηψιρριζία προκαλείται από τον μύκητα. Ως περισσότερο θερμόβιο είδος, η Armillaria mellea, είναι κοινή στα δάση της νότιας και κεντρικής Ελλάδας, όπου όμως απαντάται ακόμα και σε πολύ…

Χείμαρροι και βλάστηση

Κείμενο: Γιώργος Ψυχογιός, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Οι χείμαρροι Χείμαρρος ονομάζεται ένα ρέμα που δεν έχει ροή νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντίθετα το χειμώνα και ανάλογα με τα κατακρημνίσματα (δηλαδή τη βροχή, το χιόνι ή το χαλάζι) έχουν ροή νερού, καθώς το νερό των χείμαρρων προέρχεται κυρίως απευθείας από τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα…