Το πουρνάρι, ο κόκκος του και το κρεμεζί χρώμα

Το πουρνάρι Το πουρνάρι (Quercus coccifera) θεωρείται ένα από τα πιο ανθεκτικά είδη αφού παρά την ξύλευση (για καυσόξυλα) και/ή τη βόσκηση αντέχει, αν και για αυτούς τους λόγους συνήθως έχει τη μορφή θάμνου. Το έντομο του πουρναριού Το ομόπτερο έντομο Coccus ilicis (kermes), προσβάλει τα φύλλα του πουρναριού. Πάνω σε αυτά κάνει ένα κηκίδιο…

Details

Τσίπουρο, το ελληνικό κοκτέιλ

Το τσίπουρο Το τσίπουρο παρασκευάζεται από την απόσταξη στέμφυλων (ή τσίπουρων) δηλαδή από τα υπολείμματα (τα ράκη) των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα τους για την παραγωγή μούστου για τη δημιουργία κρασιού.  Αυτά μεταφέρονται στο λακαριό (ρακαριό ή καζάνι) και έπειτα από τη διαδικασία της απόσταξης παρασκευάζεται το προϊόν. Από το οινόπνευμα των σταφυλιών…

Details

Από τα βούρλα στην πλαστική σακούλα

Βούρλα και παρασκευές Τα βούρλα (Juncus) είναι αειθαλή, υδροχαρή φυτά με επιμήκη φύλλα και με μακριούς κυλινδρικούς και ιδιαίτερα ευέλικτους και ισχυρούς βλαστούς. Για αυτό και από τους βλαστούς των βούρλων κατασκευάζονται καλάθια, σχοινιά μεταφοράς προϊόντων, τυροβόλια, κ.ά.     Όταν δεν υπήρχε πλαστική σακούλα Τα καλάθια αλλά και τα σχοινιά από τα βούρλα χρησιμοποιήθηκαν…

Details

Το ξύλο του πεύκου ως φίλτρο για πόσιμο νερό

Το πρόβλημα των μολυσμένων υδάτων Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάθε χρόνο νοσούν περίπου 1.600.000 άνθρωποι από μολυσμένο νερό, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι παιδιά. Η τεχνολογία η οποία υπάρχει και εφαρμόζεται για τον καθαρισμού των υδάτων μέχρι και σήμερα είναι είτε δαπανηρή είτε εν μέρει αναποτελεσματική. Ορισμένα φίλτρα μπορούν να «σταματήσουν»…

Details

To φυσικό συντηρητικό, ρητίνη από την Pistacia

Η εύρεση Στον τάφο του Τουταγχαμόν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 48 ξύλινα κιβώτια γεμάτα με ταριχευμένο βοδινό κρέας και πουλερικά. Αντίθετα με τα φρούτα και τα σιτηρά, που μπορούσαν να διατηρηθούν για καιρό, αφού αποξηραίνονταν και τοποθετούνταν στους ξηρούς τάφους, το κρέας απαιτούσε ιδιαίτερη μεταχείριση για να συνοδεύσει επί μακρόν το νεκρό. Έπειτα από ελάχιστες ώρες…

Details

Δυο είδη – μια ιστορία, η Coca και η Cola

Ένας βοηθός φαρμακοποιού, ο John Pemberton, έφτιαξε άθελά του, στις αρχές του 19ου αιώνα, την πρώτη συνταγή της Coca-Cola με μείγμα από φύλλα κόκας (του γένους Erythroxylum, κυρίως την Erythroxylum coca, από τα οποία προέρχεται η κοκαΐνη) και από καρπούς κόλας (του φυτού Cola nitida). Κανένα από τα δυο συστατικά δεν χρησιμοποιούνται πια. Η εφεύρεση Η Coca-Cola εφευρέθηκε…

Details

Η καλλιέργεια των Χριστουγεννιάτικων δένδρων στην Ελλάδα: μια επίπονη διαδικασία, προ 60 ετών, από τη «Δασολογική Σχολή», για το περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων στην ύπαιθρο.

Η ιστορία Τη δεκαετία του 1960 η ύπαιθρος άρχισε να ερημώνει και κυρίως οι περιοχές των ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Χιλιάδες χωριά εγκαταλείπονταν, με τον κόσμο να φεύγει στις πόλεις και μετανάστες στο εξωτερικό (κυρίως Γερμανία, ΗΠΑ και Αυστραλία) για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς και τα παιδιά τους. Εκτεταμένες καλλιέργειες εγκαταλείπονταν καθώς…

Details

Aπό εντομοαπωθητικό και θεραπευτικό έως παραισθησιογόνο και βαρβιτουρικό, η αψιθιά

 Η αψιθιά Στην εποχή του Ιπποκράτη η Artemisia absinthium θεωρούνταν ένα από τα πιο αρωματικά φυτά. Tην ονόμαζαν Αρτεμισία (Artemisia) προς τιμή της θεάς Άρτεμης και αψίνθιον (absinthium), δηλαδή αυτό που δεν πίνεται.     Οι ιδιότητες της αψιθιάς Η κυριότερη ιδιότητά του είναι η απώθηση εντόμων, ποντικιών και σκώρων, κάτι που απέτρεψε την εξάπλωση μεγάλου αριθμού…

Details

Παρτέρια-Μικρογραφίες των ελληνικών λιβαδιών στη Δράμα

Η προσπάθεια Παρτέρια – μικρογραφίες των ελληνικών λιβαδιών, με αυτοφυή καλλωπιστικά φυτά, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε αστικά πάρκα, όπως προτείνει καθηγήτρια Δασοπονίας στο ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία έχει ήδη συλλέξει σπόρους και έχει δημιουργήσει φυτώριο με 100 είδη φυτών από την περιοχή της Ροδόπης. «Τα αυτοφυή φυτά δημιουργούν τοπία με μεγάλη ποικιλομορφία και αισθητική προσαρμογή με…

Details