Καθορισμός εθνικών στόχων διατήρησης φυσικών τύπων οικοτόπων και ειδών ενωσιακού ενδιαφέροντος

Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ για τον καθορισμό των εθνικών στόχων διατήρησης φυσικών τύπων οικοτόπων και ειδών ενωσιακού ενδιαφέροντος. Σκοπός  είναι ο καθορισμός εθνικών στόχων διατήρησης για φυσικούς τύπους οικοτόπων και είδη (Παραρτήματα Ι και ΙΙ της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ) ενωσιακού ενδιαφέροντος. Στόχος είναι η διασφάλιση ή/και η επίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης (ΙΚΔ) των φυσικών τύπων οικοτόπων…

Details

Νέα ευρωπαϊκή πολιτική πρωτοβουλία για την προστασία και ενίσχυση των υπερώριμων ή/ και παρθένων δασών του κόσμου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε μια νέα πρωτοβουλία τον Ιούλιο του 2019 για την προστασία και αποκατάσταση των παγκόσμιων δασών. Το πρωτοβουλία έχει αντικείμενο την προστασία και βελτίωση της υγείας των δασών της Γης, ειδικά των υπερώριμων ή/ και παρθένων δασών, καθώς και τη σημαντική ενίσχυση της δασικής αειφορίας και της δασικής βιοποικιλότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.…

Details

Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την έναρξη εφαρμογής της Εθνικης Στρατηγικής για τα Δάση

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έβγαλε Δελτίο Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που αφορά στην έναρξη εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τα δάση, που επικεντρώνεται κυρίως στην πρόληψη των πυρκαγιών. Το δελτίο τύπου αναφέρει:   140 εκατ. ευρώ και πάνω από 500 στελέχη στις δασικές υπηρεσίες για την πρόληψη πυρκαγιών Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα…

Details

Εθνική Στρατηγική για τα Δάση

Η Εθνική Στρατηγική για τα δάση νομοθετήθηκε στις 28/11/2018, όπου υιοθετείται στη χώρα πρότυπο της μεσογειακής δασοπονίας με το εξής όραμα: «Εξασφάλιση της αειφορίας και αύξηση της συνεισφοράς των δασικών οικοσυστημάτων στην οικονομία της χώρας μέσω της πολυλειτουργικότητας, της προσαρμοστικότητας και της ενίσχυσης του κοινωνικοοικονομικού τους ρόλου, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής».   Διαβάστε…

Details

Κατάλογος και κωδικοί των απειλών και των πιέσεων τύπων οικοτόπων και ειδών

A – A – Agriculture – Γεωργία A01 – A – Conversion into agricultural land (excluding drainage and burning) – Μετατροπή σε γεωργική γη (εξαιρουμένης της αποστράγγισης και της χρήσης της φωτιάς ως μέσο διαχείρισης) Παράδειγμα 1 A02 – A – Conversion from one type of agricultural land use to another (excluding drainage and burning)…

Details

Προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000

Στην Ελλάδα έχουν χαρακτηριστεί 446 περιοχές Natura 2000. Η κάθε περιοχή παίρνει ένα κωδικό, ανάλογα με τη γεωγραφική θέση που βρίσκεται.     Ο κατάλογος των περιοχών Natura 2000 (Φύση 2000) της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ της Ελλάδας (με τις Διεθνής Ονομασίες τους) βάση του τελευταίου ΦΕΚ:   1 ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ           11 ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ       ΕΒΡΟΣ GR1110002…

Details

Τύποι οικοτόπων της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, στην Ελλάδα

Οι τύποι οικοτόπων που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα (με αστεράκι στον κωδικό είναι οι τύποι οικοτόπων προτεραιότητας του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ) είναι οι εξής:   ΚΩΔΙΚΟΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ   ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Παράκτιοι και Αλοφυτικοί Οικότυποι Θαλάσσια υδάτα και περιοχές στις οποίες εκδηλώνεται παλίρροια 1110: Sandbanks which are slightly covered by sea water…

Details

Αρμόδια αρχή για την εμπορία αυτοφυών ειδών

Αρμόδιο όργανο για την εφαρμογή της Σύμβασης CITES, περί εμπορίου αυτοφυών ειδών, είναι οι Διευθύνσεις Δασών, τα Δασαρχεία (σε περιοχές που δεν υπάρχουν Φορείς Διαχείρισης) και οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Επίσης οι τελωνειακές αρχές είναι υπεύθυνες για τα είδη της Σύμβασης CITES, όπως αναλύεται παρακάτω: Το εμπόριο της αυτοφυούς χλωρίδας καθορίζεται από Διεθνή Συνθήκη…

Details

Αρμόδιες αρχές για την εκμετάλλευση των ειδών χλωρίδας

Αρμόδιες αρχές για την εκμετάλλευση των αυτοφυών ειδών είναι η Διεύθυνση Δασών, τα Δασαρχεία και οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών: Δευτερεύουσες Καρπώσεις. Εγκύκλιος 165110/288/27.1.2012 (ΑΔΑ: ΒΟΧΩ0-Ρ0Χ): Δευτερέυουσες καρπώσεις Έκδοση αδειών συλλογής αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών από δάση και δασικές εκτάσεις. Έγγραφο 131571/1608/27-6-2013: Έκδοση αδειών συλλογής αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών από δάση και δασικές εκτάσεις Τεχνικός Κανονισμός αποδοχής ποικιλιών αρωματικών…

Details

Αρμόδιες αρχές για την προστασία ειδών χλωρίδας

Αρμόδιες αρχές για την προστασία της αυτοφυούς χλωρίδας είναι η Διεύθυνση Δασών, τα Δασαρχεία και οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Ακολούθουν την Εγκύλιο 133581/3471/10.7.2013 (ΑΔΑ: ΒΛ410-Ν1Ρ) περί “Προστασίας αρωματικών – μελισσοτροφικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων της χώρας”: ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΔΩΝ ΧΛΩΡΙΔΑΣ    

Details