Βοτανικό Μουσείο Πανεπιστημίου Πατρών

Κείμενο: Νίκος Μπέλεχας, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το Μουσείο Το Βοτανικό Μουσείο βρίσκεται στην Πάτρα στο ομώνυμο Πανεπιστήμιο, ιδρύθηκε το 1973 με βάση το Π.Δ. 360 (ΦΕΚ 264/3-10-1973). Βασικός θεμελιωτής αλλά και ιδρυτής του Μουσείου υπήρξε ο καθηγητής κ. Δ. Φοίτος, ο οποίος στη συνέχεια ανέλαβε και τα πρώτα διευθυντικά καθήκοντα του…

Details

Μετατρέπεται η λεωφόρος Ηλυσίων Πεδίων σε «βοτανικό κήπο»

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η λεωφόρος Ηλυσίων πεδίων Η λεωφόρος Ηλυσίων πεδίων ή αλλιώς «Avenue des Champs-Élysées», βρίσκεται στο Παρίσι και αποτελεί μεγάλη λεωφόρο στο 8ο διαμέρισμά της, με μήκος 1,9 χλμ και 70 μ. πλάτος. Ξεκινάει από την πλατεία Charles-de-Gaulle (Σάρλ ντε Γκωλ), στην οποία βρίσκεται η «Αψίδα…

Details

Οι, πολύ καλά, κρυμμένοι κήποι του Πασά στη Θεσσαλονίκη

Κείμενο: Γιώργος Θεοδοσίου, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η θέση των κήπων Ακριβώς πίσω από το νοσοκομείο “Άγιος Δημήτριος”, στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης υπάρχει μια άγνωστη σε πολλούς έκταση, οι “κήποι του πασά” όπως ονομάστηκαν από τους Θεσσαλονικείς, μέσα στους οποίους υπάρχει ότι απέμεινε από τα μνημεία που χτίστηκαν στην περιοχή. Τι…

Details

Patrick Blanc, ο πρωτοπόρος των κάθετων κήπων

Κείμενο: Φώτω Φ. Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ο Patrick Blanc Ο Patrick Blanc είναι Γάλλος βοτανικός που εργάζεται για το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), όπου και ειδικεύεται στα φυτά που προέρχονται από τροπικά κλίματα. Έχει αναγνωριστεί ως ο σύγχρονος πρωτοπόρος των κάθετων κήπων, δηλ. του κατακόρυφου υδροπονικού κήπου…

Details

Μεγάλη “ανάσα” για την πόλη της Θεσσαλονίκης το αστικό πράσινο της Έκθεσης

Σημαντικό “ πνεύμονα” της Θεσσαλονίκης αποτελεί ο χώρος της Διεθνούς ‘Έκθεσης, που τα 405 ζωντανά δέντρα του έχουν αποθηκεύσει,  καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους έως και σήμερα, 68 τόνους άνθρακα που αντιστοιχεί σε 250 τόνους δεσμευμένου CO2! Τα στοιχεία προκύπτουν από  μεταπτυχιακή διατριβή της Μαρίας Σιώπη, του Διϊδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Σχεδιασμός και Διαχείριση…

Details

Ο βοτανικός που άλλαξε την Copacabana και τη Βραζιλία

Κείμενο: Θανάσης Αυγουλής, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τι έκανε Ο Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας, θρυλικός για το έργο του ως αρχιτέκτονας κήπου (δημιούργησε πάνω από 2000 κήπους), Ρομπέρτο Μπουρλέ Μαρξ έκανε την ανάπλαση της ξακουστής Copacabana. Δημιούργησε κυματιστούς σχεδιασμούς που αναπαριστούν τις κινήσεις του νερού. Πρόκειται για ένα επίμηκες πλακόστρωτο στην παράδοση των πορτογαλικών δαπέδων,…

Details

Ένας μικρός βοτανικός κήπος, από την εθελοντική εργασία φοιτητών και καθηγητών, στη Λήμνο

Κείμενο: Σπύρος Ραχιώτης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η δημιουργία του Ο Ιπποκρατικός Βοτανικός Κήπος Λήμνου δημιουργήθηκε από την εθελοντική εργασία των φοιτητών και των καθηγητών του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η συντήρηση, περιποίηση και προστασία του βοτανικού κήπου έχουν αναλάβει εθελοντικά ομάδα φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής…

Details

Προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες: πως επηρεάζει το αστικό πράσινο

Κείμενο: Γιώργος Ψυχογιός, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου Θερμοκρασία και βλάστηση Η θερμοκρασία, και συγκεκριμένα η μέση θερμοκρασία αλλά και οι ακραίες τιμές θερμοκρασίας επηρεάζουν σε καταλυτικό βαθμό τη βλάστηση που μπορεί να επικρατεί σε μια περιοχή. Η βλάστηση όμως επηρεάζει και αυτή τις τιμές της θερμοκρασίας. Πλούσια βλάστηση και δάση επιδρούν σημαντικά στην άμβλυνση…

Details

Η επίδραση του αστικού πράσινου στην ψυχολογία των πολιτών

Κείμενο: Γιάννης Φραγκάκης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Στην κοινωνικότητα Οι περιοχές “πλούσιες” σε αστικό πράσινο και με μεγάλους δημόσιους, κοινόχρηστους χώρους είναι προτιμότερες από άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές. Παρόλα αυτά πολλοί πιστεύουν ότι σε περιοχές με κατοίκους που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα αυτό δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, και ότι σε τέτοιες περιοχές μέγιστο ενδιαφέρον που…

Details

“Παράδεισος”: ήταν ένας κήπος αναψυχής

Κείμενο: Κυριάκος Μπάμπε, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   H λέξη «παράδεισος» Η λέξη «παράδεισος» είναι μάλλον ασιατική και κατά πιθανότερη εκδοχή περσική ή αρχαία σημιτική και χαλδαϊκή. Στην ελληνική γλώσσα πρωτοαναφέρθηκε από τον Ξενοφώντα στην «Κύρου Ανάβαση». Τι σημαίνει Στην αρχαία περσική «παράδεισος» ήταν περιφραγμένα λιβάδια, που αποτελούσαν κήπους αναψυχής του Βασιλέων. Αργότερα πήρε…

Details