Μετατρέπεται η λεωφόρος Ηλυσίων Πεδίων σε «βοτανικό κήπο»

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η λεωφόρος Ηλυσίων πεδίων Η λεωφόρος Ηλυσίων πεδίων ή αλλιώς «Avenue des Champs-Élysées», βρίσκεται στο Παρίσι και αποτελεί μεγάλη λεωφόρο στο 8ο διαμέρισμά της, με μήκος 1,9 χλμ και 70 μ. πλάτος. Ξεκινάει από την πλατεία Charles-de-Gaulle (Σάρλ ντε Γκωλ), στην οποία βρίσκεται η «Αψίδα…

Patrick Blanc, ο πρωτοπόρος των κάθετων κήπων

Κείμενο: Φώτω Φ. Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ο Patrick Blanc Ο Patrick Blanc είναι Γάλλος βοτανικός που εργάζεται για το Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), όπου και ειδικεύεται στα φυτά που προέρχονται από τροπικά κλίματα. Έχει αναγνωριστεί ως ο σύγχρονος πρωτοπόρος των κάθετων κήπων, δηλ. του κατακόρυφου υδροπονικού κήπου…

Ο βοτανικός που άλλαξε την Copacabana και τη Βραζιλία

Κείμενο: Θανάσης Αυγουλής, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τι έκανε Ο Βραζιλιάνος αρχιτέκτονας, θρυλικός για το έργο του ως αρχιτέκτονας κήπου (δημιούργησε πάνω από 2000 κήπους), Ρομπέρτο Μπουρλέ Μαρξ έκανε την ανάπλαση της ξακουστής Copacabana. Δημιούργησε κυματιστούς σχεδιασμούς που αναπαριστούν τις κινήσεις του νερού. Πρόκειται για ένα επίμηκες πλακόστρωτο στην παράδοση των πορτογαλικών δαπέδων,…

Προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες: πως επηρεάζει το αστικό πράσινο

Κείμενο: Γιώργος Ψυχογιός, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου Θερμοκρασία και βλάστηση Η θερμοκρασία, και συγκεκριμένα η μέση θερμοκρασία αλλά και οι ακραίες τιμές θερμοκρασίας επηρεάζουν σε καταλυτικό βαθμό τη βλάστηση που μπορεί να επικρατεί σε μια περιοχή. Η βλάστηση όμως επηρεάζει και αυτή τις τιμές της θερμοκρασίας. Πλούσια βλάστηση και δάση επιδρούν σημαντικά στην άμβλυνση…

Η επίδραση του αστικού πράσινου στην ψυχολογία των πολιτών

Κείμενο: Γιάννης Φραγκάκης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Στην κοινωνικότητα Οι περιοχές “πλούσιες” σε αστικό πράσινο και με μεγάλους δημόσιους, κοινόχρηστους χώρους είναι προτιμότερες από άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές. Παρόλα αυτά πολλοί πιστεύουν ότι σε περιοχές με κατοίκους που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα αυτό δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, και ότι σε τέτοιες περιοχές μέγιστο ενδιαφέρον που…

“Παράδεισος”: ήταν ένας κήπος αναψυχής

Κείμενο: Κυριάκος Μπάμπε, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   H λέξη «παράδεισος» Η λέξη «παράδεισος» είναι μάλλον ασιατική και κατά πιθανότερη εκδοχή περσική ή αρχαία σημιτική και χαλδαϊκή. Στην ελληνική γλώσσα πρωτοαναφέρθηκε από τον Ξενοφώντα στην «Κύρου Ανάβαση». Τι σημαίνει Στην αρχαία περσική «παράδεισος» ήταν περιφραγμένα λιβάδια, που αποτελούσαν κήπους αναψυχής του Βασιλέων. Αργότερα πήρε…

Το Δέντρο της Φιλίας

Κείμενο: Χριστίνα Ορέχοβα, Φοιτήτρια Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Που βρίσκεται Το Δέντρο Της Φιλίας βρίσκεται στο μουσείο του Σότσι, Κροσνοντάρ, Ρωσία. Αναπτύσσεται μέσα στον κήπο εσπεριδοειδών του Παν-Ρωσικού Κρατικού Ινστιτούτου Ερευνών Ανθοκομίας και Υποτροπικών Καλλιεργειών. Η ιστορία του Το 1937 ο επιστήμονας Θεόδωρος Ζόριν για να αποκτήσει νέες, ανθεκτικές στον παγετό ποικιλίες εσπεριδοειδών, φύτεψε…

Η ευεργετική επίδραση της πράσινης στέγης

Κείμενο: Λεονάρδος Καλούδας, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Από την αρχαιότητα Ήδη από την αρχή της ανάπτυξης της αγροτικής κοινωνίας, στο πρώτο στάδιο του πολιτισμού (περίπου στο 8.000 π.Χ.) οι άνθρωποι άρχισαν να εγκαταλείπουν τις σπηλιές και τα πρόχειρα καταφύγια και να εγκαθίστανται σε οικισμούς, οργανωμένοι σε ομάδες που είχαν ως βάση την εκτεταμένη…

Οι κήποι του Μαρακές

Κείμενο: Κυριάκος Μπάμπε, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Βοτανικοί κήποι Σε όλο τον κόσμο και σχεδόν κάθε χώρα έχει βοτανικούς κήπους. Οι πρώτοι που δημιουργήθηκαν είχαν ως σκοπό τον καλλωπισμό εξωτερικών χώρων και ήταν περισσότερο «πάρκα» παρά «κήποι». Σήμερα ένας βοτανικός κήπος έχει σκοπό τη συστηματική καλλιέργεια ειδών για τη διατήρησή τους. Μάλιστα τα…

Κάθετοι κήποι

Κείμενο: Νίκη Συργκάνη, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η νέα ανάγκη Τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο έντονη η σημασία για την κάλυψη του “τσιμέντου” από φυτικά είδη. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι η άμβλυνση των ακραίων θερμοκρασιών (ειδικά το καλοκαίρι) και επομένως μικρότερη ενεργειακή σπατάλη. Με την κατάλληλη κατασκευή (πχ. με πέργκολες)…