Το μυθικό θεραπευτικό των Σισών

Το λάβδανο ή ο αλάδανος είναι αρωματική ρητίνη με έντονες φαρμακευτικές ιδιότητες η οποία συλλέγεται από τα φύλλα του κίσθου ή κοινώς της λαδανιάς (Cistus creticus). Στις Σίσες (ή Σίσσες της Επαρχίας Μυλοποτάμου, Δήμος Γεροποτάμου) το συλλέγουν και το χρησιμοποιούν ακόμα.   Η συλλογή του Το λάβδανο μαζεύεται με μηχανικά μέσα με την χρήση ενός…

Από την τερεβινθιά στο νέφτι

Η τερεβινθιά Η τερεβινθιά (Pistacia terebinthus) ή κοκορεβυθιά είναι ένα πολύ κοινό είδος κυρίως των παραθαλάσσιων περιοχών της Ελλάδας. Είναι συγγενικό είδος με τη φιστικιά (Pistacia vera) και με τον σχοίνο-μαστιχόδενδρο (Pistacia lentiscus). Το τερεβινθέλαιο ή νέφτι Το τερεβινθέλαιο (turpentine oil) είναι ένα άχρωμο, ελαιώδες, υγρό το οποίο λαμβάνεται με απόσταξη από την τερεβινθίνη και…

Τηγανίτες με άνθη ψευδακακίας

Οι τηγανίτες με τα άνθη ψευδακακίας Τα λουλούδια δεν είναι μόνο για να τα απολαμβάνεις οπτικά και να τα μυρίζεις, αλλά και για να τα τρως. Κάποια μάλιστα είναι θρεπτικότατα, με πολλές βιταμίνες και άκρως ευεργετικά για την υγεία. Τα άνθη της ψευδακακίας (Robinia pseudacacia) τηγανίζονται (αφού πρώτα παναριστούν), όπως ακριβώς οι τηγανίτες, και γίνονται…

Ένα καλλωπιστικό για το βάζο

Το είδος Το είδος Lunaria annua είναι ετήσιο είδος με μεγάλα και εντυπωσιακά άνθη, μόνο που η ανθοφορία του έχει πολύ μικρή διάρκεια. Η ανθοφορία του είναι συνήθως νωρίς την άνοιξη και βρίσκεται συχνά στις άκρες των δρόμων. Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών (Cruciferae ή Brassicaceae) που συνήθως περιλαμβάνει φυτά με μικρά άνθη και καρπούς.…

Λούφα και πλύσιμο

Το είδος Η λούφα (κολοκύθα, Luffa aegyptiaca), ονομάζεται και Λύφι ή Ελλύφι, ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών και προέρχεται από την Ασία. Είναι μονοετές ποώδες φυτό, έρπων αλλά και αναρριχώμενο εφόσον του προσφερθεί υποστύλωμα. Βγάζει συχνά ελικοειδείς βλαστούς και πιάνεται με μεγάλη ευκολία από οτιδήποτε. Έχει κίτρινα άνθη, ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας, τα οποία στη συνέχεια σχηματίζουν…

Σαμάκι, βούτιμο και σάζι για τα σαμάρια

Η τέχνη Οι σαμαράδες είναι οι τεχνίτες των σαμαριών για ιπποειδή. Η τέχνη αυτή, της κατασκευής του σαμαριού έχει σχεδόν εκλείψει και μόνο λίγοι ασχολούνται πλέον με το συγκεκριμένο επάγγελμα (και αυτό πολλές φορές συνδυαστικά με την ξυλοτεχνική ώστε να ανταπεξέλθουν οικονομικά ως επιχειρήσεις). Για την κατασκευή του σαμαριού υπήρχε συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθούσαν: να…

Aυτοφυές είδος για βραχόκηπους: η Campanula versicolor

Τα χαρακτηριστικά της Η καμπανούλα των βράχων (Campanula versicolor) φύεται μέσα σε βράχια και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρασία. Κάνει εντυπωσιακά άνθη, σχεδόν όλο το καλοκαίρι και για αυτό, αν και δεν είναι παχύφυτο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε βραχόκηπους. Οι καμπανούλες στην Ελλάδα Στην Ελλάδα απαντώνται 110 διαφορετικά είδη και υποείδη του γένους Campanula.…

Παραδοσιακές οδοντόβουρτσες στο Μαρόκο

Η πιο κοινή οδοντόβουρτσα στο παρελθόν Αυτή που φαίνεται να ήταν η πιο κοινή οδοντόβουρτσα στο παρελθόν, ήταν μια πολύ κλασσική μέθοδος: δάχτυλο και αλάτι, όπως έπλυναν συχνά και τα δόντια των ζώων. Άλλωστε πριν εφευρεθεί η σύγχρονη οδοντόβουρτσα, ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων δεν ξεπερνούσε τα 50 χρόνια, οπότε δεν υπήρχε και η…

Το πουρνάρι, ο κόκκος του και το κρεμεζί χρώμα

Το πουρνάρι Το πουρνάρι (Quercus coccifera) θεωρείται ένα από τα πιο ανθεκτικά είδη αφού παρά την ξύλευση (για καυσόξυλα) και/ή τη βόσκηση αντέχει, αν και για αυτούς τους λόγους συνήθως έχει τη μορφή θάμνου. Το έντομο του πουρναριού Το ομόπτερο έντομο Coccus ilicis (kermes), προσβάλει τα φύλλα του πουρναριού. Πάνω σε αυτά κάνει ένα κηκίδιο…

Τσίπουρο, το ελληνικό κοκτέιλ

Το τσίπουρο Το τσίπουρο παρασκευάζεται από την απόσταξη στέμφυλων (ή τσίπουρων) δηλαδή από τα υπολείμματα (τα ράκη) των σταφυλιών που μένουν μετά το πάτημα τους για την παραγωγή μούστου για τη δημιουργία κρασιού.  Αυτά μεταφέρονται στο λακαριό (ρακαριό ή καζάνι) και έπειτα από τη διαδικασία της απόσταξης παρασκευάζεται το προϊόν. Από το οινόπνευμα των σταφυλιών…