Τα είδη της Ελλάδας, υπό εξαφάνιση σήμερα

Κείμενο: Καλή Βαρβάρα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Π.Φ Καρπενησίου   Ο νέος Κόκκινος κατάλογος Το 1995 και 2009 είχαν εκδοθεί δυο Κόκκινα Βιβλία των απειλούμενων ειδών στην Ελλάδα που είχαν αξιολογήσει τότε τον κίνδυνο εξαφάνισης 1.013 ζωικών ειδών και 300 φυτικών ειδών που απαντώνται στην Ελλάδα. Σήμερα, ο νέος κόκκινος κατάλογος ψηφιοποιείται και σκοπός του…

Ψάχνοντας το «λουλούδι του Δαρβίνου» στην Ελλάδα και σ’ όλη την Ευρώπη

Στη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή εκστρατεία παρατήρησης στο φυσικό περιβάλλον που φέρει τον τίτλο «Αναζητώντας κίτρινες πρίμουλες», συμμετέχουν αυτήν την περίοδο χιλιάδες φυσιολάτρες, επιστήμονες και παρατηρητές από 25 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η μοναδική στα ευρωπαϊκά χρονικά κοινή προσπάθεια για το ανοιξιάτικο λουλούδι της κίτρινης πρίμουλας (Primula veris), γνωστή και ως «λουλούδι του Δαρβίνου» που στην…

Τα μνημειακά δένδρα της τουρκοκρατίας και της επανάστασης

Νίκος Μπέλεχας, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τα μνημειακά δένδρα της επανάστασης: 200 χρόνια μετά, παρακολουθούν τη συνέχεια… Η Δασική Επιστήμη ασχολείται με τα φυσικά και τεχνητά δάση όσο και με τις δασικές εκτάσεις. Στα πλαίσια αυτά ασχολείται και με τα αιωνόβια δένδρα που διατηρήθηκαν λόγω ειδικής διαχείρισης-προστασίας. Με αφορμή τα 200 χρόνια…

Βιοποικιλότητα: Επανεύρεση δεκαεπτά ευρωπαϊκών φυτικών ειδών που θεωρούνταν εξαφανισμένα

Διεθνής ερευνητική ομάδα αποκαθιστά την κατάσταση διατήρησης 17 φυτικών ειδών που πιστεύαμε ότι έχουν εξαφανισθεί από την Ευρώπη για πολλές δεκαετίες μετά την ταξινομική αναθεώρηση και επαλήθευση της επανεύρεσής τους στη φύση ή της παρουσίας τους σε ex situ συλλογές. Καθίσταται έτσι δυνατή η εφαρμογή προγραμμάτων διατήρησης για πολλά από αυτά τα είδη, τα οποία…

Οι πλάτανοι της Βέροιας

Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Οι πλάτανοι Οι «Πλάτανοι της Βέροιας» βρίσκονται στο κέντρο της πόλης της Βέροιας στο Νομό Ημαθίας (σε υψόμετρο 145 μέτρα). Πρόκειται για δυο αιωνόβια δέντρα με μεγάλο όγκο (μάλιστα αναφέρεται ότι από το Δήμο έχει αφαιρεθεί κλαδί βάρους 5,5 τόνων), χωρίς όμως να υπάρχουν ακριβή…

Ο βοτανικός Robert Desmond Meikle που κατέγραψε τη χλωρίδα της Κύπρου

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   O Robert Desmond Meikle Ο Robert Desmond Meikle γεννήθηκε στις 18 Μαΐου 1923 στο Newtownards, Country Down, της Β. Ιρλανδίας. Παρόλο που σπούδασε Νομικά, επέλεξε να εργαστεί ως βοτανικός, στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Kew, του Λονδίνου. Το Λονδίνο αποτέλεσε το μέρος που αποφάσισε να…

Ευρωπαϊκή διάκριση σε έρευνα για τη γενετική ποικιλότητα στα δάση

Πολύ μεγάλη γενετική ποικιλότητα στα ευρωπαϊκά δάση, τα οποία όμως απειλούνται έντονα από την κλιματική αλλαγή, διαπιστώθηκε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου, με ελληνική συμμετοχή, το οποίο βραβεύτηκε με το 1ο Βραβείο «Prix Spécial du Jury», του ετήσιου διαγωνισμού «Les Etoiles de l’Europe». Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής του Τμήματος Δασολογίας και…

Δημόσια διαβούλευση για 8 Σχέδια Δράσης Ειδών και Tύπων Οικοτόπων Κοινοτικού Ενδιαφέροντος

Ξεκίνησε η διαβούλευση για τη θεσμοθέτηση οκτώ (8) Σχεδίων Δράσης για την προστασία και διατήρηση των ειδών και τύπων οικοτόπων Κοινοτικού Ενδιαφέροντος. Τα σχέδια της Κοινής Υπουργικής Απόφασης καταρτίστηκαν βάσει των μελετών που εκπονήθηκαν και παραλήφθησαν από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP 4 NATURA «Ολοκληρωμένες δράσεις…

Παγκόσμια Ημέρα Δασών 2020: «Δάση και βιοποικιλότητα» στη χρονιά του κορωνοϊού

Κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου με απόφαση του ΟΗΕ γιορτάζουμε τα δάση και όλες αυτές τις θαυμάσιες λειτουργίες που επιτελούν. Οι γιορτή έχει συχνά πανηγύρια, εκδρομές, περιπάτους, αναδασώσεις και ό,τι άλλο σκεφτούν τα υπουργεία και οι αρμόδιοι φορείς. Αυτό είναι και θεμιτό και χρήσιμο. Αφιερώνουμε λίγο από το χρόνο μας σε αυτό τον πολύτιμο πόρο…

Η χρυσή σπείρα (αριθμοί Fibonacci) στα φυτά

Κείμενο: Αρσέν Γκιόκα, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Οι αριθμοί Fibonacci Οι αριθμοί Fibonacci είναι μια «ακολουθία» αριθμών. Οι πρώτοι δυο αριθμοί είναι το 0 και το 1, και κάθε επόμενος αριθμός είναι το άθροισμα των δυο προηγουμένων. Δηλαδή οι αριθμοί Fibonacci είναι:   0, 1, 1 (0+1), 2 (1+1), 3 (1+2), 5 (2+3),…