Το φυτό του Πάθους: πασσιφλόρα ή ρολογιά

Κείμενο: Φώτω Φ. Κόνσολα, M.Sc. Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Η ρολογιά (Passiflora) είναι πολυετές αναρριχόμενο φυτό το οποίο κατάγεται από τα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής (και μερικά είδη στη Νοτιοανατολική Ασία και στην Ωκεανία) ενώ πλέον το απαντάται ως καλλιεργούμενο κυρίως για καλλωπιστικούς λόγους σχεδόν σε…

Τα φυτά του Πάσχα: Από την πασχαλιά, στο «δέντρο του Ιούδα»

Φλούδες ξερών κρεμμυδιών, παντζάρια αλλά και τσουκνίδα αποτελούν μερικές από τις… φυσικές βαφές αβγών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, απ’ όσους θέλουν να βάψουν με οικολογικούς τρόπους τα πασχαλινά αυγά. «Για το βάψιμο των αβγών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτά όπως παντζάρια ή φύλλα τριανταφυλλιάς ή ακόμα περισσότερο τις ρίζες από το ριζάρι (Rubia…

Οι ορχιδέες στην Αρχαία Ελλάδα

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 150 είδη και υποείδη ορχεοειδών.   Η ονομασία «ορχιδέα» Το όνομα «ορχιδέα» έδωσε αρχικά ο Θεόφραστος λόγο του σχήματος που έχουν οι υπόγειοι βολβοί. Υπάρχει και ο μύθος ότι το όνομα προέρχεται από τον Όρχις, που ήταν γιος μιας νύμφης…

Μια φωτογραφία μαργαρίτας που έγινε μυστηριωδώς viral

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Οι μαργαρίτες Οι μαργαρίτες είναι από τα πιο συνηθισμένα είδη που παρατηρούνται και ανήκουν σε πολλά διαφορετικά γένη φυτών (Anthemis, Aster, Bellis κλπ.) που ανήκουν στην οικογένεια των σύνθετων (Asteraceae, Compositae). Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από εκατό είδη και υποείδη φυτών που αποκαλούνται μαργαρίτες. Η…

Η ιστορία της «μαλλιαρής» αγγουρίτσας

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η αγγουρίτσα Η αγγουρίτσα ή αλλιώς μποράγκο, βοράγιο, μπουράντζα, μποράντζα, μποράζα ή μποράγο (Borago officinalis) απαντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα κυρίως στα δυτικά και νότια, σε διαταραγμένα εδάφη. Η ονομασία του Το όνομα του, πηγάζει από το λατινικό «burra»-«borra», που σημαίνει…

Δρώμενα για τον γοργογιάννη

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Ο γοργογιάννης (Salvia sclarea) ή αλλιώς Αγιάννης, ή Γιαννάκος, είναι Μεσογειακό είδος γνωστό από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Η λατινική ονομασία του, προέρχεται από το λατινικό ¨salvere¨, που σημαίνει σώζω και ¨clarus¨, δηλαδή καθαρός. Η κοινή του ονομασία οφείλεται στο…

Η Μήδεια έφερε το κολχικό από την Κολχίδα, για την κολχικίνη

Κείμενο: Βασιλική Καλτσή, MSc Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης, Φιλόλογος, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   To κολχικό Το κολχικό (Colchicum) είναι γνωστό βότανο από την αρχαιότητα αφού οι γιατροί της αρχαίας Ελλάδας είχαν αναγνωρίσει την αποτελεσματικότητά του. Είναι ισχυρά δηλητηριώδες εξαιτίας της τοξικής κολχικίνης – colchicine (α­κε­τυλ­τρι­με­θυ­λο­κολ­χι­κι­νι­κό ο­ξύ), αλκαλοειδές που περιέχεται σε όλα…

Το «ιερό» φυτό και το μαγικό φίλτρο του Πανοραμίξ

Κείμενο: Στέφανος Προφήτης, Απόφοιτος Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ο ιξός Ο ιξός (Loranthus europaeus) είναι ημιπαρασιτικό είδος, που φύεται στους κορμούς φυλλοβόλων δένδρων, όπως είναι η δρυς (Quercus sp.). Είναι φυλλοβόλο είδος και από τους καρπούς του έφτιαχναν παλαιότερα, οι κυνηγοί, τις ξόβεργες, ενώ είναι και σημαντικό φαρμακευτικό φυτό. Ο μυστήριος και ιερός…

Νάρθηκας: από τον Προμηθέα και τη φωτιά μέχρι και στα κατάγματα

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Ο νάρθηκας (Ferula communis) εμφανίζεται σε όλη την Ελλάδα και φέρει διάφορες ονομασίες, όπως άρτηκας, κουφόξυλο, ανάρθηκας και βανούκα. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι, το ότι το εσωτερικό του βλαστού του, αποτελείται από μεγάλο ποσοστό εντεριώνης, με αποτέλεσμα το εσωτερικό του, σε ξήρανση να…

Τo φυτό “μη με λησμόνει”: από έναν μύθο σε σύμβολο μνήμης

Κείμενο: Στέφανος Προφήτης, Απόφοιτος Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το μη με λησμόνει Η ονομασία «μη με λησμόνει» φαίνεται ότι αρχικά είχε δοθεί για το είδος Myosotis scorpioides. Αργότερα η ονομασία αυτή αναφέρθηκε σχεδόν για όλα τα είδη του γένους Myosotis και άλλα είδη που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τα Myosotis. Έτσι τουλάχιστον 100…