Το φυτό του Πάθους: πασσιφλόρα ή ρολογιά

Κείμενο: Φώτω Φ. Κόνσολα, M.Sc. Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Η ρολογιά (Passiflora) είναι πολυετές αναρριχόμενο φυτό το οποίο κατάγεται από τα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής (και μερικά είδη στη Νοτιοανατολική Ασία και στην Ωκεανία) ενώ πλέον το απαντάται ως καλλιεργούμενο κυρίως για καλλωπιστικούς λόγους σχεδόν σε…

Τα φυτά του Πάσχα: Από την πασχαλιά, στο «δέντρο του Ιούδα»

Φλούδες ξερών κρεμμυδιών, παντζάρια αλλά και τσουκνίδα αποτελούν μερικές από τις… φυσικές βαφές αβγών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, απ’ όσους θέλουν να βάψουν με οικολογικούς τρόπους τα πασχαλινά αυγά. «Για το βάψιμο των αβγών μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυτά όπως παντζάρια ή φύλλα τριανταφυλλιάς ή ακόμα περισσότερο τις ρίζες από το ριζάρι (Rubia…

To φυτό που ανασταίνεται, ακόμα και μετά από 3 χρόνια

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το Myrothamnus flabellifolia, ανήκει στην οικογένεια Myrothamnaceae. Περιγράφηκε το 1859, για πρώτη φορά από τον Γερμανό βοτανολόγο, Friedrich Welwitschs. Είναι αυτοφυές στην Κεντρική και Ν. Αφρική και απαντάται σε βραχώδη λιβάδια και σε ορεινές θέσεις με υψόμετρο 500-1900 μ., συνήθως σε προσήλιες θέσεις…

Το είδος με την ωραία εμφάνιση αλλά την αποκρουστική μυρωδιά

Κατερίνα Τσιχλιά, Φοιτήτρια Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το είδος Plocama calabrica (παλαιότερα Putoria calabrica) είναι κατακείμενος ξυλώδης θάμνος, που ανήκει στην οικογένεια Rubiaceae. Απαντάται στην περιοχή της Μεσογείου σε πετρώδεις και χαλικώδεις περιοχές από τη θάλασσα μέχρι τα 900μ. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από Ιούνιο μέχρι Ιούλιο. Το κατουρλόχορτο ή…

Το φυτό που μιμείται και «βλέπει» (;)

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το είδος Boquila trifoliolata απαντάται σε εύκρατα τροπικά δάση της Χιλής και της Αργεντινής. Είναι αναρριχητικό φυτό και πολύ γνωστό για το φαινόμενο του μιμητικού πολυμορφισμού. Η μίμηση είναι πολύ γνωστή στα ζώα που είτε μιμούνται φυτά, ζώα, πετρώματα ώστε να προστατευτούν από…

Το «μητρικό ένστικτο» των δένδρων

Κείμενο: Στάθης Κούμπουρας, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το μητρικό ένστικτο Όπως μια μητέρα θα έδινε χωρίς δεύτερη σκέψη το δικό φαγητό στο παιδί της, έτσι και τα μητρικά δένδρα φροντίζουν να εξασφαλίσουν την καλύτερη παροχή όλων όσων θα χρειαστούν οι απόγονοί τους μέσω των καρπών και των σπερμάτων. Πρόσφατα όμως βρέθηκε και…

Το φαρμακευτικό και δηλητηριώδες χελιδόνιο

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το χελιδόνιο ή χελιδονόχοορτο (Chelidonium majus, αγγλικά Greater celandine, γαλλικά grande chélidoine, grande éclaire και γερμανικά schölkraut) έχει πάρει την ονομασία του από τα χελιδόνια. Χαρακτηριστικό του είδους είναι η έκκριση υγρού που έχει πορτοκαλί χρώμα (που μοιάζει ακόμα και με το χρώμα…

Η υπόγεια συζήτηση των δένδρων

Κείμενο: Στάθης Κούμπουρας, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ο φανταστικές συνομιλίες Σε πολλές γνωστές ταινίες και κυρίως σε κινούμενα σχέδια πολλές φορές τα δένδρα μιλάνε, αν και είναι εμφανές και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τα έχουν αυτή την «ικανότητα». Άλλωστε όλοι οι οργανισμοί έχουν ως σκοπό την επιβίωσή τους. Στα φυτά και κυρίως στα…

Η ντροπαλή μιμόζα

Κείμενο: Στάθης Κούμπουρας, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Η μιμόζα (Mimosa) είναι γένος της οικογένειας των ψυχανθών (Fabaceae) που αποτελείται 400 με 500 είδη ποών και θάμνων. Η λέξη «μιμόζα» προέρχεται από την ελληνική λέξη «μίμος». Τα πιο γνωστά είδη του γένους είναι η Μιμόζα η αισχυντηλή, γνωστή και ως μη…

Οι ορχιδέες στην Αρχαία Ελλάδα

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 150 είδη και υποείδη ορχεοειδών.   Η ονομασία «ορχιδέα» Το όνομα «ορχιδέα» έδωσε αρχικά ο Θεόφραστος λόγο του σχήματος που έχουν οι υπόγειοι βολβοί. Υπάρχει και ο μύθος ότι το όνομα προέρχεται από τον Όρχις, που ήταν γιος μιας νύμφης…