To φυτό που ανασταίνεται, ακόμα και μετά από 3 χρόνια

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το Myrothamnus flabellifolia, ανήκει στην οικογένεια Myrothamnaceae. Περιγράφηκε το 1859, για πρώτη φορά από τον Γερμανό βοτανολόγο, Friedrich Welwitschs. Είναι αυτοφυές στην Κεντρική και Ν. Αφρική και απαντάται σε βραχώδη λιβάδια και σε ορεινές θέσεις με υψόμετρο 500-1900 μ., συνήθως σε προσήλιες θέσεις…

Το είδος με την ωραία εμφάνιση αλλά την αποκρουστική μυρωδιά

Κατερίνα Τσιχλιά, Φοιτήτρια Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το είδος Plocama calabrica (παλαιότερα Putoria calabrica) είναι κατακείμενος ξυλώδης θάμνος, που ανήκει στην οικογένεια Rubiaceae. Απαντάται στην περιοχή της Μεσογείου σε πετρώδεις και χαλικώδεις περιοχές από τη θάλασσα μέχρι τα 900μ. Η περίοδος ανθοφορίας του είναι από Ιούνιο μέχρι Ιούλιο. Το κατουρλόχορτο ή…

Η ντροπαλή μιμόζα

Κείμενο: Στάθης Κούμπουρας, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Η μιμόζα (Mimosa) είναι γένος της οικογένειας των ψυχανθών (Fabaceae) που αποτελείται 400 με 500 είδη ποών και θάμνων. Η λέξη «μιμόζα» προέρχεται από την ελληνική λέξη «μίμος». Τα πιο γνωστά είδη του γένους είναι η Μιμόζα η αισχυντηλή, γνωστή και ως μη…

Το “σκελετωμένο” άνθος

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το γένος Diphylleia ανήκει στην οικογένεια Berberidaceae (στην Ελλάδα απαντώνται εκπρόσωποι της οικογένειας, όπως το Berberis) και απαντάται στις ανατολικές ΗΠΑ και στην ανατολική Ασία. Αντιπροσωπεύεται από τρία είδη, από τα οποία ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το Diphylleia grayi που απαντάται στη βόρεια Ιαπωνία…

Η Αγαύη ή αλλιώς αθάνατος

Κείμενο: Πένυ Ραδαίου, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ο μύθος Η λατινική ονομασία του φυτού Agave προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Αγαύη ήταν κόρη του Κάδμου και αδερφή της Σεμέλης, της μητέρας του Διονύσου. Ήταν μια δευτερεύουσα Θεά της Σελήνης. Ο γιος της Πενθέας έγινε βασιλιάς των Θηβών, τον οποίο και σκότωσε η ίδια…

Όταν φίδια και δράκοι τρώνε… μύγες

Πολλοί έχουν ακούσει ή έχουν δει και γνωρίζουν ένα είδος που μυρίζει άσχημα, που τρομάζει με την όψη του και που το αποκαλούν δρακοντιά ή φιδόχορτο.   H ονομασία της δρακοντιάς, του φιδόχορτου Η επιστημονική ονομασία του είδους (Dracunculus vulgaris) μεταφράζεται ως Δρακόντιο το Κοινό, ενώ το κοινό του όνομα στην Ελλάδα είναι Δρακοντιά ή…

Το φυτό της νεκρανάστασης

Κείμενο: Θάνος Αθανασόπουλος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το Anastatica hierochuntica είναι το «ρόδο της Ιεριχώς», το φυτό της αναστάσεως, που πολλές φορές συγχέεται με το Selaginella lepidophylla, αν και δεν μοιάζουν καθόλου, παρά μόνο στο ότι «ανασταίνονται» με τη βροχή. Το Anasatica hierochuntica ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών (Brassicaceae, Cruciferae) και εξαπλώνεται…

Ανθίζουν οι “λαλάδες” (τουλίπες) σε όλη την Ελλάδα

Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Οι λαλάδες Οι τουλίπες (Tulipa sp.) είναι φυτό-σύμβολο στη Χίο, αλλά και σε πολλές περιοχές της Τουρκίας, καθώς είναι και οι περιοχές που έχουν τις περισσότερες τουλίπες στον Κόσμο. Μάλιστα, κάθε άνοιξη στην Κωνσταντινούπολη διοργανώνεται η γιορτή τουλίπας, όπου όλα τα πάρκα και οι πλατείες…

Το «λυχναράκι» (Arisarum vulgare)

Κείμενο: Αδαμαντία Βλάχου, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το είδος Το Arisarum vulgare είναι πολυετές φυτό της Μεσογείου, που ανθίζει συνήθως από το φθινόπωρο έως νωρίς την άνοιξη σε σκιερά και δροσερά μέρη. Πως γίνεται η επικονίασή του Τα έντομα μπαίνουν μέσα στον μακρύ σωλήνα της ταξιανθίας (πολλά άνθη μαζί μέσα σε ένα χωνί…

Το φυτό, που «μασκαρεύεται» σε πέτρα

Κείμενο: Γιάννης Βαφειάδης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τα φυτά Η ονομασία του γένους Lithops είναι ελληνική (Λίθωψ), από το “λίθος” και το “όψη”, αφού είναι σαν πέτρες «όψη λίθου». Για την ακρίβεια μπορούν να ξεχωρίσουν από τις πέτρες μόνο όταν είναι ανθισμένα και για αυτό συχνά αποκαλούνται «ζωντανές πέτρες».     Η αιτία…