Ένα από τo μεγαλύτερα πλατάνια της Ελλάδας βρίσκεται στο χωριό που «γέννησε» τον μεγάλο Ζορμπά

Χριστίνα Λυκοπούλου, Φοιτήτρια Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Της Μπάρας το Πλατάνι Το «Πλατάνι της μπάρας» είναι ένα από τα πιο σημαντικά οικολογικά αξιοθέατα της περιοχής του Κολινδρού, που έχει γίνει ακόμη και δημοτικό τραγούδι. «Το πλατάνι της μπάρας» βρίσκεται βόρεια του οικισμού του Κολινδρού (Πιερία), ένα χιλιόμετρο από την περιοχή “Βίλες” μέσα σε…

Ο πλάτανος του Ταξιάρχη Μανταμάδος

Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ο πλάτανος Ο «Πλάτανος του Ταξιάρχη» βρίσκεται στη Μονή Άγιος Ταξιάρχης, δίπλα στον οικισμό Μανταμάδος της Λέσβου (σε υψόμετρο 130 μέτρα). Στοιχεία για τις διαστάσεις και την ηλικία του πλάτανου δεν υπάρχουν. Η ιστορία του Ο συγκεκριμένος πλάτανος είχε φήμη έξω από τα όρια του…

Τα πλατάνια των Άνω Ποροΐων

Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τα πλατάνια Τα «Πλατάνια Άνω Ποροΐων» βρίσκονται κυρίως στην πλατεία του ομώνυμου οικισμού του Δήμου Σιδηροκάστρου Σερρών, καθώς και στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και του σχολείου (τουλάχιστον 6 πλατάνια) (σε υψόμετρο 391 μέτρα). Σχεδόν όλα τα δέντρα στην περιοχή έχουν διάμετρο κορμού στο στηθιαίο…

Ο αιωνόβιος πλάτανος στον Λία

Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ο πλάτανος Ο «Πλάτανος Λία» βρίσκεται δίπλα στο γεφύρι της Γκούρας στον ομώνυμο οικισμό Λία της Θεσπρωτίας (με υψόμετρο 66 μέτρα). Το πλατάνι έχει μεγάλες διαστάσεις, αλλά δεν είναι γνωστές οι ακριβείς διαστάσεις του. Η παράδοση Σύμφωνα με την παράδοση φαίνεται πως ο Πατροκοσμάς περνώντας…

Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας

Κείμενο: Νίκος Μπέλεχας, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ο πλάτανος Ο πλάτανος βρίσκεται στην Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου στα Άνω Τρίκαλα Κορινθίας, στο όρος Κυλλήνη, σε υψόμετρο περίπου 1.400 μέτρων. Πληροφορίες για την ηλικία, αλλά και για τις διαστάσεις του δεν έχουν καταγραφεί. Η ιστορία του Ο πλάτανος θεωρείται ιδιαίτερης ιστορικής αξίας,…

Η πουρνάρα Καστριώτισσας

Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το πουρνάρι H «Πουρνάρα Καστριώτισσας» βρίσκεται στον παλαιό προαύλιο χώρο του παλαιού Μοναστηριού της Κοίμησης της Θεοτόκου (Παναγία Καστριώτισσας), στον οικισμό Καστριώτισσα Βοιωτίας (σε υψόμετρο 1129 μέτρα). Το δέντρο έχει περίμετρο 5,10 μέτρα και διακλαδίζεται από χαμηλό ύψος. Η ηλικία του υπολογίζεται σε αρκετά εκατοντάδες…

Ο πλάτανος του Ντομπρίνοβου

Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ο πλάτανος Ο «Πλάτανος Ντομπρίνοβου» βρίσκεται στην πλατεία του Ηλιοχωρίου στα Ζαγοροχώρια (σε υψόμετρο 921 μέτρα). Η διάμετρος του δέντρου είναι 3,18 μέτρα και η περίμετρος του φτάνει τα 10 μέτρα. Η ηλικία του είναι περίπου 600 έως και – πιθανόν – 1000 ετών. Ιστορία…

Ο πλάτανος στο Ορφάνι

Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ο πλάτανος Ο «Πλάτανος Ορφανίου» βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού Ορφάνι Καβάλας (σε υψόμετρο 43 μέτρα). Για τις διαστάσεις και την ηλικία του δέντρου δεν υπάρχουν πληροφορίες. Η παράδοση Σύμφωνα με την παράδοση, στον πλάτανο αυτό κρεμάστηκαν οι Διονυσιάτες μοναχοί το 1821. Στην ίδια θέση,…

Η δρυς στη Βεργίνα

Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η δρυς Η «Δρυς στη Βεργίνα» βρίσκεται μέσα στο ανάκτορο Αιγών στη ρίζα του λόφου της ακρόπολης (σε υψόμετρο 186 μέτρα). Η συγκεκριμένη δρυς έχει ηλικία που ξεπερνάει τα 500 έτη, αλλά στοιχεία για τις διαστάσεις της δεν υπάρχουν. Η ιστορία Μετά την παρακμή των…

Ο πλάτανος του Μπότσαρη

Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ο πλάτανος Ο «Πλάτανος του Μπότσαρη» βρίσκεται στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου (σε υψόμετρο 770 μέτρα). Το πλατάνι αυτό φέρει εσωτερική κοιλότητα, η στηθιαία περίμετρος είναι 6,03 μέτρα και η ηλικία του είναι άνω από 180 ετών. Η ιστορία Τη νύχτα της 8ης Αυγούστου 1823, επικεφαλής 350…