Τα εκκλησιαστικά δάση της Αιθιοπίας

Κείμενο: Γεωργία Τιγγινάγκα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η ιστορία τους Στις αρχές του 1900 μ.Χ. στην Αιθιοπία, τα φυσικά οικοσυστήματα κάλυπταν περίπου το 40% της χώρας, ωστόσο, μεγάλο ποσοστό αυτών καταστράφηκαν για να ανοιχτούν δρόμοι και να δημιουργηθούν γεωργικές εκτάσεις για τις ανάγκες του πληθυσμού. Τα αποτέλεσμα όλων αυτών των παρεμβάσεων ήταν…

Ο πράσινος λόφος «Bliss» των Windows XP

Κείμενο: Νίκος Μπέλεχας, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η φωτογραφία H φωτογραφία των Windows XP θεωρείται, από πολλούς, η διασημότερη όλων των εποχών, καθώς χρησιμοποιήθηκε από την Microsoft ως ταπετσαρία στην επιφάνεια εργασίας, σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο υπολογιστές. Την εικόνα αυτή απαθανάτισε το 1996 ο φωτογράφος Charles O’Rear, στην κομητεία Σονόμα της Καλιφόρνιας. Η…

Η «Γραμμένη Οξυά»

Κείμενο: Βασιλική Καλτσή, MSc Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης, Φιλόλογος, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η θέση του βουνού Η Οξυά είναι βουνό που βρίσκεται στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, ο οποίος περιβάλλεται από τους τεράστιους ορεινούς όγκους Βαρδούσια και Γκιώνα στα νοτιοανατολικά, Βελούχι (Τυμφρηστός) στα βόρεια και Καλιακούδα στα…

Οι πράσινες ζώνες του πρώην «Σιδηρού Παραπετάσματος»

Κείμενο: Τάσος Καδάς, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Τι είναι το «Σιδηρούν Παραπέτασμα» Το «Σιδηρού Παραπέτασμα» είναι μια πάρα πολύ γνωστή φράση για όσους είναι πάνω από 40 ετών, αλλά τελείως άγνωστη για τους νέους. Πρόκειται για τα σύνορα που χώριζαν τη δυτική (καπιταλιστική) Ευρώπη από την ανατολική (κουμουνιστική) Ευρώπη. Τα σύνορα αυτά…

Σπάνια φυτά φέρνουν τουρίστες

Κείμενο: Ιωάννης Φραγκάκης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Ο “βοτανικός” και “επιστημονικός” τουρισμός Στην Ελλάδα, ήδη από τον 18 αιώνα, καταφθάνουν επιστήμονες για να μελετήσουν τη χλωρίδα της. Τις τελευταίες δεκαετίες, όμως, οι ειδικοί επιστήμονες σε θέματα χλωρίδας και βλάστησης έχουν πολλαπλασιαστεί και επισκέπτονται πολλές περιοχές είτε για έρευνα είτε για τουρισμό. Για…

Το δάσος της Γροιλανδίας

Κείμενο: Βαρβάρα Καλή, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η «πράσινη έκταση» της Γροιλανδίας Η Γροιλανδία, το μεγαλύτερο νησί του κόσμου, καλύπτεται σχεδόν στο σύνολό της από πάγο. Στο νότιο άκρο της, ανάμεσα στα φιόρδ που σχηματίζονται, υπάρχει σήμερα μια μικρή έκταση γης με βλάστηση περίπου 15 χιλιομέτρων. Η κοιλάδα «Qingua», όπως ονομάζεται, προστατεύθηκε…

Ανταπόκριση από Σουηδία: Ιστορική απόφαση για τα ορεινά δάση

Κείμενο: Άκης Παππάς, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Το καθεστώς ιδιοκτησίας των δασών στη Σουηδία Τα δάση στη Σουηδία ανήκουν σχεδόν κατά 95% σε ιδιώτες. Οι υλοτομίες σε αυτά τα δάση επιτρέπονται βάση συγκεκριμένων διαδικασιών και καθορίζεται από διάφορους νόμους και διατάξεις. Λόγω αυτών των συγκεκριμένων διατάξεων υπήρχαν διαδικαστικές διαμάχες εδώ και 20 χρόνια,…

Αγριολούλουδα, ο ξεχωριστός πλούτος της Ελλάδας

Μια από τις πλουσιότερες περιοχές σε ολόκληρη τη γη ως προς την ποικιλία σε αγριολούλουδα είναι η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, «ανήκει στο 2,3% της συνολικής επιφάνειας της ξηράς στο οποίο διαβιούν πάνω από το 50% των φυτικών ειδών του πλανήτη», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Γιώργος Φωτιάδης. Στα χώματα της χώρας φυτρώνουν…

Ο θερμοποταμός της Αριδαίας

Κείμενο: Κυριάκος Μπάμπε, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου   Η περιοχή Στο όρος Βόρας (Καιμάκτσαλαν), και στη μεγάλη χαράδρα Ίσιο Πεύκο (Ράμνο Μπορ), τρία ρέματα (το Ίσιο Πεύκο, το Λούτα και το ρέμα της Κουνουπίτσας) ενώνονται για να σχηματίσουν ένα ρέμα, τον Άγιο Νικόλαο (Θερμοπόταμος) που καταλήγει στην πεδιάδα της Αριδαίας. Υπάρχουν μονοπάτια και διαδρομές,…