Κείμενο: Ευστράτιος Αϊδινίδης, Καθηγητής Λέκτορας – Εφαρμογών Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Στολισμοί την περίοδο των Χριστουγέννων
Στη Νότια και Δυτική Ευρώπη, ήδη από τον Μεσαίωνα, την περίοδο των Χριστουγέννων, συνήθιζαν να κρεμάνε κλαδιά από καρποφόρους αειθαλείς θάμνους (κυρίως το πυξάρι, Buxus sempervirens, το αρκουδοπούρναρο, Ilex aquifolium κ.ά.) ως χριστουγεννιάτική διακόσμηση. Αντίθετα στην Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη τα παραδοσιακά κεριά χρησιμοποιήθηκαν για τον ίδιο σκοπό. Η Χριστουγεννιάτικη πυραμίδα (Weihnachtspyramide ή Christmas pyramid) τελικά θα ενοποιήσει τις δύο αυτές παραδόσεις και να γίνει ένα σύμβολο των εορτασμών των Χριστουγέννων, αποτελώντας και ακόμα ένα πρόδρομο του Χριστουγεννιάτικου δένδρου.
Η ιστορία της Χριστουγεννιάτικης πυραμίδας
Ο πρόδρομος της πυραμίδας ήταν μια κατασκευή γνωστή ως Lichtergestelle (φωτισμένα ράφια), η οποία ήταν πολύ δημοφιλής τον 18ο αιώνα. Ήταν κατασκευές από τέσσερις ορόφους- ράφια, διακοσμημένα με αειθαλή κλαδιά, δεμένα μεταξύ τους στην κορυφή και φωτισμένα με κεριά. Το όνομα Weihnachtspyramide “Χριστουγεννιάτικη πυραμίδα” ήρθε στα τέλη του 18ου αιώνα μετά την εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Αίγυπτο με τις εικόνες των πυραμίδων να γίνονται γνωστές στην Ευρώπη και στην περιοχή Ore Mountains, όπου υπενθύμισε στους ανθρώπους των ορυχείων στις Χριστουγεννιάτικες κατασκευές.
Ο μηχανισμός της πυραμίδας
Στην κορυφή της πυραμίδας υπάρχει φτερωτή η περιστροφή της οποίας επιτυγχάνεται από το σχηματιζόμενο ανοδικό ρεύμα θερμού αέρα που δημιουργείται από τα αναμμένα κεριά. Αυτή με την σειρά της, περιστρέφει τις βάσεις-ορόφους μέσω μηχανισμού που βρίσκεται στη βάση της κατασκευής και ενός κεντρικού άξονα που συνδέει τις βάσεις.
Τύποι Χριστουγεννιάτικων πυραμίδων
Υπάρχουν δύο τύποι Χριστουγεννιάτικων πυραμίδων, η μικροσκοπική πυραμίδα, η οποία αποτελεί στοιχείο διακόσμησης για το σπίτι και η μεγάλη υπαίθρια πυραμίδα, η οποία βρίσκεται στις χριστουγεννιάτικες αγορές. Πάντα όμως η σκηνή της Θείας Γέννησης συχνά τοποθετείται στο μεγαλύτερο ράφι στο κάτω μέρος της πυραμίδας.
Άρθρα – Πληροφορίες
Forbes B.D. 2007. Christmas: A Candid History. University of California Press, 179 pp.
Tucker C.C. 2000. Christmas worldwide: a guide to customs and traditions. Xlibris Publications, 333 pp.
https://betweennapsontheporch.net/ [Πρόσβαση 23/12/2020]