Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Το «μπόλιασμα» της γκορτσιάς
Η γκορτσιά (Pyrus spinosa, παλαιότερη ονομασία Pyrus amygdaliformis και με την ονομασία «αχράς» στην αρχαιότητα) είναι ένα από τα δέντρα που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο από όλα, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ως βάση για το μπόλιασμα (εμβολιασμό) άλλων ειδών. Οι γκορτσιές εμβολιάζονταν με μηλιές, αχλαδιές, ροδακινιές, κορομηλιές και πολλά άλλα φρουτοφόρα δέντρα.
Άλλες χρήσεις
Οι μικροί, στυφοί καρποί του υποκαθιστούσαν το ψωμί στους Αργείους, όπως τα βαλανίδια στους Αρκάδες. ;Aλλη χρήση του καρπού του έρχεται από τον Γέρμα της Καστοριάς. Από αναφορές, πριν την δεκαετία του 1960, φαίνεται ότι οι κάτοικοι της περιοχής, τον Οκτώβριο, μάζευαν καρπούς της γκορτσιάς σε μεγάλα τσουβάλια τα μετέφεραν στα σπίτια τους, έκαναν τη διαλογή (όσα δεn χρειάζονταν τα έδιναν στους οικόσιτους χοίρους) ενώ με τα υπόλοιπα παρασκεύαζαν πετιμέζι (με την ίδια διαδικασία που παρασκευάζεται με σταφύλια ή σύκα σε άλλες περιοχές). Το είδος μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα από τα σημαντικά μελισσοκομικά φυτά.
Ιδιότητες
Το είδος έχει αιμοστατικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιείται κατά της διάρροιας, της δυσπεψίας, ενώ δρα κατασταλτικά στις παθήσεις του αναπνευστικού.
Άρθρα – Πληροφορίες
Μπάουμαν, Ε. 1993. Η Ελληνική χλωρίδα στον μύθο, την τέχνη και τη λογοτεχνία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Β’ Έκδοση.
Sikora E., Bieniek M.I. & Borczak B. 2013. Composition and antioxidant properties of fresh and frozen stored blackthorn fruits (Prunus spinosa L.). Acta Sci.Pol. Technol. Aliment, 12 (4): 365-372
http://www.alekati.gr [Ανάκτηση 1/6/2017]
http://www.paixtiri.gr [Ανάκτηση 1/6/2017]
www.texnologosgeoponos.gr [Ανάκτηση 1/6/2017]