Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Η αγκινάρα βασικό συστατικό
Το «Cynar» είναι ένα ιταλικό απεριτίφ λικέρ, που παρασκευάζεται από 13 διαφορετικά βότανα τα οποία του προσδίδουν αναζωογονητικές ιδιότητες. Η βάση του είναι η αγκινάρα (Cynara scolymus) η οποία συλλέγεται στην κοιλάδα του Πάδου της Ιταλίας και είναι και το συστατικό που δίνει και το όνομα του (το cynar). Πρωτοεμφανίστηκε το 1952 από τον Angelo Dalle Molle, με χαρακτηριστικά χωνευτικού λικέρ και έχει διαδοθεί τα τελευταία χρόνια πολύ στα κοκτέιλ μπαρ της Αμερικής.
Το ποτό
Το λικέρ έχει χρώμα σκούρου κεχριμπαριού (σκούρο καφέ), γεύση γλυκόπικρη και περιεκτικότητα σε αλκοόλ 16,5%. To Cynar πίνεται ως απεριτίφ συνήθως με πάγο αναμιγνύοντας το με σόδα και μια φέτα λεμόνι. Σε κάποια μέρη της Ιταλίας χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό του λευκού κρασιού.

Το λικέρ αγκινάρας
Το είδος
Η αγκινάρα του είδους Cynara scolymus, σε όλη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, είναι καλλιεργούμενη ή έχει «ξεφύγει» από καλλιέργειες και εμφανίζεται ως αυτοφυής. Στην Ελλάδα απαντώνται τρία είδη από αυτοφυείς αγκινάρες.
Άρθρα – Πληροφορίες
http://www.natsioulis.eu/ [Ανάκτηση 14/3/2017]
Euro+Med (2006-): Euro+Med PlantBase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Published on the Internet http://ww2.bgbm.org/EuroPlusMed/[ Ανάκτηση 14/3/2017].