Κείμενο: Θάνος Αθανασόπουλος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Ποιος είναι ο βασιλικός
Ο κοινός βασιλικός (Ocimum basilicum) εξαπλώνεται από την Ινδία μέχρι το Ιράκ, και θεωρείται ότι έφτασε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ονομασία του οφείλεται στη μεγάλη σημασία που του αποδίδουν πολλοί λαοί και θρησκείες. Το είδος έχει χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα για τις ιδιότητες του (πχ. φαρμακευτικές). Ανήκει στην οικογένεια των χειλανθών (Lamiaceae ή Labiatae) που περιλαμβάνει είδη που έχουν πολλά αιθέρια έλαια, όπως η ρίγανη και το θυμάρι.
Η εκτίμηση για το βασιλικό
Ο βασιλικός στην Ινδία ήταν ιερό φυτό αφιερωμένο στον Κρίσνα και τον Βισνού. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν εκτιμούσαν το φυτό καθώς πίστευαν ότι οι σκορπιοί προτιμούσαν να φωλιάζουν κάτω από τις γλάστρες του και ότι η έντονη μυρωδιά του ήταν είδος κατάρας, θεωρώντας το σημάδι θανάτου. Αντίθετα οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν ερωτικό φίλτρο, σημάδι αγάπης και φυλακτό. Οι Γαλάτες το χρησιμοποιούσαν σε τελετές εξαγνισμού μαζί με νερό πηγής. Πιθανόν από εκεί να κρατάει τις ρίζες του και το χριστιανικό έθιμο του αγιασμού με το βασιλικό. Τον 19ο αιώνα στην Ευρώπη, ο βασιλικός συμβόλιζε το μίσος γιατί πίστευαν πως το φυτό αυτό αναπτυσσόταν καλύτερα αν το έβριζες την ώρα που το φύτευες.
Στην Ελλάδα
Η παράδοση λέει πως ο Κωνσταντίνος έστειλε τη μητέρα του Ελένη να βρει τον Τίμιο Σταυρό, και αυτή τον βρήκε χάρη στη μυρωδιά ενός φυτού που φύονταν ακριβώς πάνω σε αυτόν. Η Ελληνική παράδοση αναφέρει ότι από τότε το φυτό ονομάστηκε βασιλικός γιατί φύτρωσε στο σημείο που σταυρώθηκε ο “Βασιλιάς του κόσμου” αλλά και γιατί βοήθησε την Ελένη να ανακαλύψει το ιερό κειμήλιο.
Άρθρα – Πληροφορίες
http://www.pentapostagma.gr/ [Ανάκτηση 29/6/2015]
www.bitterbooze.com [Ανάκτηση 29/6/2015]
www.vita.gr [Ανάκτηση 29/6/2015]
http://www.dolo.gr/ [Ανάκτηση Πρόσβαση 29/6/2015]
http://www.timiosstavros.gr/ [Ανάκτηση 29/6/2015]