Κείμενο: Βασιλική Καλτσή, MSc Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης, Φιλόλογος, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
To κολχικό
Το κολχικό (Colchicum) είναι γνωστό βότανο από την αρχαιότητα αφού οι γιατροί της αρχαίας Ελλάδας είχαν αναγνωρίσει την αποτελεσματικότητά του. Είναι ισχυρά δηλητηριώδες εξαιτίας της τοξικής κολχικίνης – colchicine (ακετυλτριμεθυλοκολχικινικό οξύ), αλκαλοειδές που περιέχεται σε όλα τα μέρη του φυτού. Η δηλητηρίαση από αυτό το φυτό μοιάζει με τη δηλητηρίαση από αρσενικό και λιγότερα από 2 γραμμάρια είναι ικανά να σκοτώσουν ένα παιδί.
Ο μύθος
Το όνομα του προέρχεται από την Κολχίδα της Μαύρης Θάλασσας (Εύξεινος Πόντος), που είναι η σημερινή Γεωργία. Εκεί ζούσε η Μήδεια, κόρη του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη, ανιψιά της μάγισσας Κίρκης, εκπαιδευμένη από μικρή στη μαγεία και με ιδιαίτερη αγάπη στα βότανα, ένα από τα οποία και το κολχικό. Η Μήδεια ερωτεύτηκε τον Ιάσονα, αρχηγό της αργοναυτικής εκστρατείας, όταν εκείνος έφτασε στην Κολχίδα και τον βοήθησε να αποκτήσει το χρυσόμαλλο δέρας. Έπεσε στη φωτιά για χάρη του, πρόδωσε την οικογένειά της και τον ακολούθησε τελικά στην Κόρινθο. Εκεί όμως ο Ιάσονας την εγκατέλειψε με σκοπό να παντρευτεί τη Γλαύκη, κόρη του βασιλιά της Κορίνθου, Κρέοντα. Τότε η Μήδεια τη σκότωσε στέλνοντας δώρο στο γάμο της ένα δηλητηριασμένο φόρεμα. Μάλιστα μαζί της πεθαίνει και ο πατέρας της που την αγκάλιασε. Επιπλέον, σκότωσε και τα δύο παιδιά που είχε αποκτήσει με τον Ιάσονα, χρησιμοποιώντας μάλιστα το δηλητήριο του βολβού του κολχικού, του φυτού που είχε φέρει μαζί της από την πατρίδα της την Κολχίδα.
Άρθρα – Πληροφορίες
Κακριδής Ι. 1986. Ελληνική Μυθολογία. Τομ. 5. Εκδοτική Αθηνών.
https://www.e-rheumatology.gr/ [Ανάκτηση 29/1/2021]