Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Η «φυσική» και η «ανθρώπινη» επιλογή
Η φύση επιλέγει τα είδη που θα καταφέρουν να επιβιώσουν σε ένα φυσικό οικοσύστημα (φυσική επιλογή). Για την ακρίβεια δεν είναι η φύση, αλλά διάφοροι βιοτικοί (πχ. έντομα, ζώα) και αβιοτικοί παράγοντες (πχ. κλίμα, γεωλογικό υπόστρωμα). Από την άλλη, από την πρώτη στιγμή που ο άνθρωπος άρχισε να καλλιεργεί, άρχισε να κάνει και τη δική του επιλογή: εντόπιζε τα φυτά που είχαν μεγαλύτερη παραγωγή (πχ. στο σιτάρι) ή που είχε λιγότερα σπόρια/σπέρματα (π.χ. σε φρούτα) και από αυτά επέλεγε σπόρους, έτσι ώστε στην επόμενη σοδειά να είχε τους πιο «καλούς απογόνους». Έτσι σταδιακά δημιουργήθηκαν διάφορες ποικιλίες ειδών, προσαρμοσμένες στην κάθε περιοχή και με την καλύτερη δυνατή παραγωγή.
Το αποτέλεσμα
Τα αποτελέσματα αυτών των επιλογών είναι παντού εμφανή όπως π.χ. μπανάνες και σταφύλια χωρίς σπέρματα. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση αυτή η «ανθρώπινη επιλογή» άρχισε να γίνεται στα εργαστήρια και όχι στα «χωράφια» με την επέμβαση μεγάλων εταιριών και για την μαζική παραγωγή. Παρόλα αυτά, σήμερα γίνεται προσπάθεια από τις τράπεζες γενετικού υλικού της διάσωσης παραδοσιακών ποικιλιών καλλιεργήσιμων ειδών.
Άρθρα – Πληροφορίες
Chassy B.M. 2007. The History and Future of GMOs in Food and Agriculture. Cereal Foods World 52(4): 169-172.
Perrier Χ., De Langhe Ε., Donohue Μ., Lentfer C., Vrydaghs L., Bakry F., Carreel F., Hippolyte I., Horry J.-P., Jenny C., Lebot V., Risterucci A.-M., Tomekpe K., Doutrelepont H., Ball T., Manwaring J., de Maret P. & Denham T. 2011. Multidisciplinary perspectives on banana (Musa spp.) domestication. PNAS 108 (28): 11311-11318.
www.businessinsider.com [Ανάκτηση 19/11/2018]
www.dailymail.co.uk [Ανάκτηση 19/11/2018]
http://www.carrotmuseum.co.uk [Ανάκτηση 19/11/2018]