Δομή
Το κολλέγχυμα είναι ιστός με μικρή μηχανική αντοχή. Συγκροτείται από ένα είδος κυττάρων που έχουν παχιά, μη αποξυλωμένα, τοιχώματα. Οι πηκτινικές ενώσεις μάλιστα που περιέχονται στα τοιχώματα των κυττάρων αυτών αλλά και η στίλβουσα εμφάνιση των τοιχωμάτων έχουν και την ευθύνη για την ονομασία του ιστού (κόλλα + εγχέω). Τόσο η δομή των κυττάρων όσο και η διευθέτησή τους στο φυτικό σώμα φανερώνουν τον στηρικτικό ρόλο του κολλεγχύματος ενώ στα κύτταρα αυτά έχει αποδοθεί και αμυντικός ρόλος αφού βρέθηκε ότι συγκεντρώνουν και αντιβακτηριακές ουσίες.
Που εντοπίζεται
Το κολλέγχυμα απαντάται συνήθως στα δικοτυλήδονα φυτά και είναι το στήριγμα νεαρών ή αναπτυσσόμενων οργάνων τους. Πολύ περισσότερο φαίνεται να αποτελεί και βασικό στηρικτικό ιστό στα μονοετή φυτά. Εντοπίζεται κυρίως αμέσως κάτω από την επιδερμίδα ή μπορεί και να διαχωρίζεται από αυτήν με λίγες στρώσεις παρεγχυματικών κυττάρων.
Τύποι κολλεγχύματος
Ο τρόπος πάχυνσης των τοιχωμάτων στα κολλεγχυματικά κύτταρα δίνει τη δυνατότητα διάκρισης τριών τύπων κολλεγχύματος: (α) στο κατά πλάκας κολλέγχυμα όπου παχύνονται κατά προτίμηση τα τοιχώματα των κυττάρων που έχουν προσανατολισμό παράλληλο προς την επιφάνεια του φυτικού οργάνου (περικλινή τοιχώματα), ενώ όταν είναι κάθετα στην επιφάνεια του οργάνου (αντικλινή τοιχώματα) έχουν υποστεί σαφώς μικρότερη πάχυνση, (β) στο γωνιώδες κολλέγχυμα όπου η πάχυνση του κυτταρικού τοιχώματος γίνεται αποκλειστικά στις γωνίες του κυττάρου και (γ) στο χαλαρό ή θυλακοειδές κολλέγχυμα όπου εκτός από τη σχετικά ομοιόμορφη πάχυνση των κυτταρικών τοιχωμάτων υπάρχουν και μεσοκυττάριοι χώροι.
Άρθρα – Πληροφορίες
Καράταγλης Στ. Σ. & Κωνσταντίνου Μ.Κ. 2002. Βοτανική, Μορφολογία-Ανατομία. Εκδόσεις Χάρις. Θεσσαλονίκη.
Τσέκος Ι. & Κουκολή Ε. 1986. Βοτανική (Μορφολογία, Φυσιολογία). Εκδοτικός Οίκος Αφων Κυριακίδη. Θεσσαλονίκη.
Χριστοδουλάκης Ν.Σ. 2011. Ανατομία Φυτών «τα φυτά ένδοθεν». Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ.
Κείμενο
Αιμιλία Λεμπέση, MSc Δασολογίας, Δασοπόνος