Κείμενο: Ηλίας Αποστόλου, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Το Harvard προτείνει μπρόκολο
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Harvard το μπρόκολο πρέπει να θεωρηθεί το λαχανικό του Δεκεμβρίου. Μεταξύ των αιτιών αυτής της επιλογής, είναι ότι το μπρόκολο, είναι κοινό λαχανικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους: ωμό, στον ατμό, σοταρισμένο ή ψημένο, σε σούπες, ζυμαρικά, σαλάτες κ.ά. Το κυριότερο όμως είναι η σημαντική διατροφική του αξία.
Διατροφική αξία του μπρόκολου
Το μπρόκολο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), καθώς και βιταμίνες C και K. Είναι επίσης καλή πηγή καλίου και διαιτητικών ινών, ενώ έχει πολύ λίγες θερμίδες.
Από πού προέρχεται το μπρόκολο
Το μπρόκολο προέρχεται από βλαστούς με ανθοφόρους οφθαλμούς (δηλαδή οφθαλμοί που θα δώσουν κλαδιά με άνθη) του είδους Brassica oleracea. Από το ίδιο είδος προέρχονται και το κοινό λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι και άλλα λαχανικά.
Άρθρα – Πληροφορίες
Gray A. R. 1982. Taxonomy and evolution of broccoli (Brassica oleracea var. italica). Economic Botany 36(4): 397-410.
Singer S., Deel S. & Walser-Kuntz D. Reconstructing the Evolution of Cauliflower and Broccoli. Carleton College. http://serc.carleton.edu/genomics/units/cauliflower.html.