Κείμενο: Θανάσης Πανογεώργος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Το είδος
Το είδος Brassica oleracea (ένα από τα είδη που αποκαλούνται «φυτό μουστάρδα») είναι πολύ κοινό είδος σε όλη την Ελλάδα. Συνήθως βγαίνει στα κράσπεδα των αγρών, ενώ μερικές φορές κατακλύζει ακαλλιέργητα χωράφια.
Τα παράγωγα του είδους
Από αυτό το είδος προέκυψαν 6 διαφορετικά λαχανικά, που τα περισσότερα από τα οποία είναι πολύ κοινά στη διατροφή: (α) το κοινό λάχανο που δημιουργήθηκε από τους φυλλοφόρους οφθαλμούς (οφθαλμοί, που θα δώσουν κλαδιά με φύλλα) του είδους, (β) τα λαχανάκια Βρυξελλών που προήλθαν επίσης από φυλλοφόρους οφθαλμούς, (γ) το μπρόκολο που προήλθε από βλαστούς με τους ανθοφόρους οφθαλμούς (οφθαλμοί, που θα δώσουν κλαδιά με άνθη), (δ) το κουνουπίδι που προήλθε από ταξιανθίες, (ε) η λαχανίδα, που προήλθε από τα φύλλα και (στ) η γογγυλοκράμβη που προήλθε από τους βλαστούς του είδους. Η γογγυλοκράμβη είναι χειμερινό και σχετικά άγνωστο λαχανικό, που θεωρείται όμως ότι η κατανάλωση του θα αυξηθεί πολύ, γιατί είναι πολύ θρεπτικό και με λίγες θερμίδες.

Τα “παράγωγα” λαχανικά της Brassica oleracea
Άρθρα – Πληροφορίες
Gray A. R. 1982. Taxonomy and evolution of broccoli (Brassica oleracea var. italica). Economic Botany 36(4): 397-410.
Maggioni L., von Bothmer Ρ., Poulsen G. & Branca F. 2010. Origin and domestication of cole crops (Brassica oleracea L.): linguistic and literary considerations. Economic Botany 64(2): 109-123.
Singer S., Deel S. & Walser-Kuntz D. “Reconstructing the Evolution of Cauliflower and Broccoli.” Carleton College. http://serc.carleton.edu/genomics/units/cauliflower.html.
Vaughan J. G. & Geissler A. 2009. The New Oxford Book of Food Plants. Oxford University Press, New York.