Το είδος
Η νεραντζιά ονομάζεται επιστημονικά «κίτρο το χρυσό» (Citrus aurantium). Στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα γερμανικά έχει την ίδια ονομασία «πικρό πορτοκάλι» (bitter orang, bigaradier, bitterorange). Στην Ελλάδα υπάρχουν καλλιέργειες του είδους, αλλά είναι γνωστό για τη μεγάλη αφθονία μέσα στις πόλεις, κυρίως στη νότια Ελλάδα και δτην Αθήνα.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Τα φύλλα και τα άνθη της νεραντζιάς σε αφέψημα είναι σπασμολυτικά και χωνευτικά, ηρεμούν τα νεύρα και βοηθούν στην αυπνία, ανακουφίζουν από στομαχόπονο και βήχα και κατεβάζουν το σάκχαρο των διαβητικών. Το γλυκό από άνθη νεραντζιάς καταπολεμάει τη δυσκοιλιότητα. Στη λαϊκή παράδοση αναφέρεται ότι το νερό μέσα στο οποίο βράζουν τα νεράντζια (για να κάνουν το γλυκό του κουταλιού νεραντζάκι), ρίχνει την πίεση. Από τα άνθη εξάγεται αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.
Άρθρα – Πληροφορίες
Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων. 2012. Τα κυριότερα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Τόμος 3. Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.
Fermoilen N. 2004. Εγκυκλοπαίδεια των Βοτάνων. Εκδόσεις Καρακωτσόγλου.
https://welcometoiran.com/ [Ανάκτηση 27/1/2020]
Κείμενο
Βικτωρία Γιουρίεβα, Δασολόγος