Κείμενο: Γιάννης Φραγκάκης, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Ποιοι είναι οι ασκορδουλάκοι
Ασκορδούλακας είναι ο βολβός του είδους Muscari comosum. Η συλλογή του είναι αρκετή δύσκολη, καθώς ο βολβός βρίσκεται σε σχετικά μεγάλο βάθος. Αφού συλλεχθούν μερικοί βολβοί, καθαριστούν, βραστούν σε νερό (αρκετές φορές) μπαίνουν στο ξύδι και διατηρούνται στο ψυγείο, μέχρι να σερβιριστούν με ελαιόλαδο. Γίνονται σαν ένα είδος «τουρσιού» που χρησιμοποιείται ως σαλάτα ή μεζές, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μαγειρευτά φαγητά.
Οι ιδιότητες
Ο Ιπποκράτης συνιστούσε το βολβό ως γαλακταγωγό και ως βοηθητικό της σύλληψης. Ο Διοσκουρίδης τον θεωρούσε ευστόμαχο και όπλο κατά των αιμορροΐδων, των πανάδων δέρματος και της πιτυρίδας. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Βυζαντινοί τον θεωρούσαν αφροδισιακό, ενώ ο βουκολικός ποιητής Θεόκριτος το εκθειάζει ως τροφή των χωρικών. Για το είδος αναφέρονται αρκετές ιδιότητες, χωρίς όμως να υπάρχουν τεκμηριωμένες ιατρικές έρευνες.
Το είδος
Το είδος Muscari comosum είναι ένα σχετικά κοινό είδος στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά, η συλλογή των βολβών του είδους μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των πληθυσμών του. Ίσως μια καλή λύση θα ήταν η καλλιέργεια του είδους και η παραγωγή του για πώληση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό (ήδη κάποιες εταιρίες το εμπορεύονται).
Άλλα είδη Muscari στην Ελλάδα
Εκτός από το Muscari comocum, στην Ελλάδα υπάρχουν επιπλέον 19 είδη και υποείδη του γένους Muscari. Από αυτά, τα εννιά απαντώνται μόνο στην Ελλάδα και πουθενά αλλού στον κόσμο (από τα οποία τα περισσότερα στις Κυκλάδες).
Άρθρα – Πληροφορίες
Πληροφορίες από τους κατοίκους της Κριτσάς (Λασίθι)
Dimopoulos P., Raus T., Bergmeier E., Constantinidis T., Iatrou G., Kokkini S., Strid A. & Tzanoudakis D. 2013. Vascular Plants of Greece. An annotated checklist. Botanic Garden and Botanical Museum Berlin-Dahlem & Hellenic Botanical Society, Berlin & Athens.
http://www.toarkoudi.gr/ [Ανάκτηση 21/4/2017]