Κείμενο: Ιωάννης Ντεγιάννης, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Η ποικιλία
Η ποικιλία Leucocarpa, που ονομάζεται επίσης Leucolea, είναι ποικιλία ελιάς (Olea europaea) που χαρακτηρίζεται από μικρά φρούτα τα οποία, κατά την ωρίμαση έχουν λευκωπό χρώμα.
Η εξάπλωσή της
Η ανάλυση του γενετικού υλικού της συγκεκριμένης ποικιλίας αποκάλυψε ότι όλα τα άτομα έχουν το ίδιο γενετικό υλικό, αρά πρόκειται για κλώνους που προήλθαν από το ίδιο δέντρο. Προφανώς το ιδιαίτερο χρώμα των ελιών του συγκεκριμένου δέντρου οδήγησε, από την αρχαιότητα, τους ελαιοπαραγωγούς να το κλωνοποιήσουν. Άλλωστε το λευκό χρώμα συμβόλιζε την «αγνότητα» και για αυτό χρησιμοποιήθηκε πολύ στις τελετές της Καθολικής εκκλησίας. Σήμερα εξαπλώνεται κυρίως στη νότια Ιταλία (κυρίως στην Καλαβρία) όπου και μάλλον εισήχθη από το νησί της Κάσου κατά τον εποικισμό της Μεγάλης Ελλάδας (Magna Grecia).
Η αιτία του χρώματός της
Η ωρίμανση της ελιάς γίνεται σε δυο φάσεις, στην αρχή που είναι πράσινη και το φρούτο φωτοσυνθέτει και μετά, όπου σταδιακά η χλωροφύλλη ανοικοδομείται και αρχίζουν άλλες χρωστικές (ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή) να ενεργοποιούνται και να δίνουν το τελικό χρώμα της (καστανό, μαύρο κλπ.). Στην περίπτωση της «λευκής ελιάς» οι χρωστικές αυτές δεν ενεργοποιούνται ποτέ με αποτέλεσμα η ελιά να παραμένει λευκή. Άλλωστε και άλλες ποικιλίες ελιάς, κατά το στάδιο της ωρίμανση πολλές φορές έχουν πιο λευκωπό χρώμα. Κατά τα άλλα η ελιά αυτή δίνει εξίσου καλό παρθένο ελαιόλαδο όπως και άλλες ποικιλίες.
Άρθρα – Πληροφορίες
Carbone F., Bruno L., Perrotta G., Bitonto M.B., Muzzalupo I. & Chiappetta A. 2017. Deep sequencing of olive (Olea europaea L.) short Rnas identifies microRnas targeting involved in drupe ripening. Proceedings of the Joint Congress SIBV-SIGA, Pisa, Italy, 19-22 September 2017.
Iaria D.L., Chiappetta A. & Muzzalupo I. 2016. A De novo Transcriptomic Approach to Identify Flavonoids and Anthocyanins “Switch-Off” in Olive (Olea europaea L.) Drupes at Different Stages of Maturation. Front Plant Sci., 6:1246. doi: 10.3389/fpls.2015.01246.
www.oliveoiltimes.com [Ανάκτηση 5/12/2018]