Κείμενο: Φώτω Κόνσολα, M.Sc. Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Ποια είναι τα απίδια
Τα απίδια είναι τα γνωστά αχλάδια. Στις παλαιότερες εποχές, όμως, τα αχλάδια δεν είχαν τη μορφή που έχουν σήμερα (τυποποιημένα), αλλά ήταν μικρότερα και με σχήμα πιο ακανόνιστο. Η αχλαδιά (Pyrus communis) ήρθε στην Ελλάδα από την περιοχή της Κασπίας, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν άγρια είδη αχλαδιάς, όπως είναι η γκορτσιά (Pyrus spinosa).
H ιστορία
Όταν οι Ενετοί κατέκτησαν την Πάργα (τον 14ο αιώνα) ήταν υποχρεωμένοι από τη διοίκηση τους να παρέχουν στους Έλληνες μια φορά το χρόνο 90 οκάδες (την εποχή εκείνη δεν είχε ξεκινήσει το σύστημα μέτρησης του βάρους με κιλά) αλάτι σε κάθε οικογένεια, να τους στέλνουν τηγανίτες (15 για κάθε άρχοντα, 12 για κάθε πολίτη και 36 για κάθε ιερέα και δάσκαλο) και 2 φορές το χρόνο θα έπρεπε να τους καλούν σε γεύματα με ποικιλία από γλυκίσματα. Σε ότι αφορά τα φρούτα κάθε χρόνο την εποχή που ωρίμαζαν τα αχλάδια οι κάτοικοι της πόλης είχαν το δικαίωμα να μαζεύουν από αυτά και να γεμίζουν τους σάκους τους, οι οποίοι είχαν το ίδιο μέγεθος και σχήμα για όλους. Το σύνολο της συμφωνίας δεν τηρήθηκε για πολύ χρόνο και το μόνο που κράτησαν ως παροχή ήταν η διανομή αχλαδιών. Έτσι μια φορά το χρόνο όλοι οι Έλληνες συγκεντρώνονταν έξω από το κτίριο της διοίκησης με τους σάκους τους για να παραλάβουν το προϊόν. Και ενώ περίμεναν στις ουρές, πολλές φορές τα αχλάδια δεν έφταναν για όλους κι έτσι ξεσπούσαν καυγάδες ανάμεσα σε αυτούς που περίμεναν και σε αυτούς που είχαν ήδη παραλάβει τα αχλάδια. Η κατηγορία ήταν ότι οι τελευταίοι έφτιαχναν μεγαλύτερους σάκους με αποτέλεσμα να πάρουν περισσότερα αχλάδια και αυτά να τελειώσουν για τους υπόλοιπους. Έτσι αναγκάζονταν να μετρήσουν το μέγεθος του κάθε σάκου πριν παραλάβουν τα αχλάδια από το Διοικητήριο.
Η φράση
Από τα παραπάνω περιστατικά έμεινε η φράση «θα σου μάθω πόσα απίδια βάζει ο σάκος» ή «πόσα απίδια πιάνει ο σάκος» απειλώντας κάποιον για την έκβαση της διαμάχης τους.
Άρθρα – Πληροφορίες
Αραμπατζής Θ. 1998. Θάμνοι και Δέντρα στην Ελλάδα. Οικολογική Κίνηση Δράμας.
Νατσούλης Τ. 2011. 3000 λέξεις και φράσεις παροιμιώδεις. Εμπειρία Εκδοτική, 834 σελ.