Επιστημονική ονομασία Ginkgo biloba L.
Ταξινόμηση Κλάση Ginkgoopsida, Τάξη Ginkgoales, Οικογένεια Ginkgoaceae
Κοινές ονομασίες γκίνγκο το δίλοβο, σαλισβουριά, maidenhair tree (Αγγλικά)
Το όνομά του προέρχεται από την γιαπωνέζικη λέξη Ginkgo που σημαίνει ασημένιο κορόμηλο.
Περιγραφή
Φυλλοβόλο δίοικο δέντρο (βιοτική μορφή Ρ, Φανερόφυτο) που φτάνει σε ύψος περίπου τα 30 μέτρα.
Τα φύλλα είναι με μεγάλο μίσχο, ριπιδοειδή (σχήμα βεντάλιας), μήκους ως 12 εκ., με παράλληλα νεύρα, ακανόνιστη οδόντωση στο πάνω μέρος και εντομή που τα διαχωρίζει σε δύο λοβούς. Χρώμα ανοιχτό πράσινο, το φθινόπωρο πριν την πτώση γίνονται χρυσοκίτρινα. Διατάσσονται κατ’ εναλλαγή μεμονωμένα ή σε δέσμες σε βραχυκλάδια.
Καρπός σαρκώδης, ανοιχτοπράσινος (κίτρινος στην ωρίμανση) 2,5-3 εκ.
Εξάπλωση – Παρουσία στην Ελλάδα
Η φυσική εξάπλωση του είδους είναι στην ανατολική Κίνα. Προσαρμόζεται στους περισσότερους κλιματικούς και εδαφικούς τύπους. Αναπτύσσεται καλύτερα σε περιοχές με θερμά καλοκαίρια. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό σε πάρκα και κήπους. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες είναι η “Fastigiata” με στενή στυλοειδή κόμη και η “Pendula” μικρότερη σε μέγεθος, με κλάδους που κρέμονται. Θεωρείται ζωντανό απολίθωμα. Πρόκειται για γένος που κυριάρχησε στη βλάστηση του πλανήτη περίπου 200 εκατομμύρια χρόνια πριν.
Άρθρα – Πληροφορίες
Mustoe G.E. 2002. Eocene Ginkgo leaf fossils from the Pacific Northwest. Canadian Journal of Botany. 80 (10): 1078–1087.
Royer D.L., Hickey L.J. & Wing S.L. 2003. Ecological conservatism in the ‘living fossil’ Ginkgo. Paleobiology 29 (1): 84–104
Whetstone R.D. 2006. Ginkgo biloba. Flora of North America. 2. New York & Oxford: Oxford University Press.
Κείμενο
Στέφανος Προφήτης