Κείμενο: Φώτω Φ. Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Ο λωτός
Ο λωτός ανήκει στην οικογένεια των Ebenaceae και το γένος Diospyros το οποίο περιλαμβάνει περίπου 300 είδη, από τα οποία τα 15 περίπου προσαρμόζονται και καλλιεργούνται σε εύκρατες περιοχές. Ο λωτός είναι ένα φθινοπωρινό φρούτο και έχει λαμπερό πορτοκαλί χρώμα και σχήμα περίπου όπως και αυτό της ντομάτας. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται συστηματικά και στην Ελλάδα. Στην Ιαπωνία, που θεωρείται σύμβολο της, στην Κίνα και στην Κορέα, είναι γνωστός από την αρχαιότητα και συμβολίζει την ευημερία.
Ο λωτός και η λησμονιά
Ένα από τα πρώτα ακούσματα για το φυτό προέρχεται από την Οδύσσεια όπου ο Όμηρος αφηγούμενος τις περιπλανήσεις του Οδυσσέα και των συντρόφων του αναφέρει «άταρ δεκάτη επέβημεν γαίης Λωτοφάγων, οι τ’ άνθινον είδαρ έδουσιν» [την δέκατη ημέρα φτάσαμε στη χώρα των Λωτοφάγων, που λουλουδένια τρώνε τροφή]. Εκεί ο Οδυσσέας προσπαθεί να αποτρέψει τους συντρόφους του από το να φάνε λωτούς γιατί θα ξεχνούσαν τον σκοπό τους ο οποίος ήταν να φτάσουν στην Ιθάκη. Όμως, όπως φαίνεται, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι Λωτοφάγοι έτρωγαν το άνθος του φυτού, το οποίο είναι παραισθησιογόνο, και όχι τον καρπό.
Άλλη μια αναφορά, είναι αυτή του ποιητή Γιώργου Σεφέρη στον «Ερωτικό Λόγο» όπου αναφέρει:
«Πού πήγε η μέρα η δίκοπη που είχε τα πάντα αλλάξει;
Δε θα βρεθεί ένας ποταμός να ‘ναι για μας πλωτός;
Δε θα βρεθεί ένας ουρανός τη δρόσο να σταλάξει
για την ψυχή που νάρκωσε κι ανάθρεψε ο λωτός;»
Και πάλι αναφέρεται για την σχέση του με την λησμονιά, τη λήθη.
Το ξύλο του
Το ξύλο του λωτού χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία αλλά περισσότερο φημίζεται για την χρήση του, στην κατασκευή μπαστουνιών γκολφ.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Πέρα από ένα απολαυστικό, θρεπτικό και αρωματικό φρούτο, ο λωτός έχει σημαντικές θρεπτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η σάρκα του φρούτου περιέχει πολύτιμες φυτικές ίνες (περισσότερες από άλλα φρούτα) οι οποίες είναι ευεργετικές για την σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Επίσης περιέχει μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, καροτίνη, φαινόλες (χρήσιμες για το κυκλοφορικό).
Άρθρα – Πληροφορίες
https://m.lifo.gr/ [Ανάκτηση 4/12/2019]
https://www.sarantakos.com/ [Ανάκτηση 4/12/2019]
http://www.hellenicpaedia.gr/ [Ανάκτηση 4/12/2019]
https://www.symagro.com/ [Ανάκτηση 4/12/2019]