Κείμενο: Παναγιώτα Τσαμπουκλή, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Το μοχίτο και η ιστορία του
Το μοχίτο πίνεται στα «ζεστά κλίματα» εδώ και δεκαετίες και κατάγεται μάλλον από την Αβάνα. Το Μοχίτο γεννήθηκε την εποχή της ποτοαπαγόρευσης όπως και τα περισσότερα κοκτέιλ. Αν και ο αρχικός σκοπός ήταν να «καμουφλαριστεί» το αλκοόλ το τελικό αποτέλεσμα ήταν πέρα από κάθε προσδοκία. Ο Χέμινγουεϊ στο “El Floridita” και το “Bodeguita del Medio” της Κούβας την περίοδο του μεσοπόλεμου το έμαθε ως «δυόσμος, ρούμι, ζάχαρη, λάιμ και σόδα». Έτσι το προτιμάει ο Σόνι Κρόκετ από τους σκληρούς τους Μαϊάμι στην ταινία του 2006.
Η διαδικασία παραγωγής
Η διαδικασία παραγωγής του είναι σχετικά εύκολη: σε ένα ψηλό ποτήρι με φαρδύ στόμιο τοποθετείται το λάιμ (μισό) με τη ζάχαρη (δυο κουταλιές). Πιέζονται με γουδοχέρι ή με κουτάλι, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Αυτό μπορεί να γίνει και ξεχωριστά, σε ένα σέικερ. Προστίθενται τα φύλλα του δυόσμου (Mentha viridis) ή της μέντας και πιέζονται ελαφριά και μετά μπαίνει τριμμένος πάγος μέχρι τη μέση του ποτηριού και στη συνέχεια το ρούμι. Ανακατεύεται με έναν αναδευτήρα ή ένα καλαμάκι και συμπληρώνεται με σόδα. Γαρνίρεται με μια φέτα λάιμ και μια μικρή φούντα δυόσμου.
Άρθρα – Πληροφορίες
www.monopoli.gr [Ανάκτηση 19/7/2015]
http://www.gastronomos.gr/ [Ανάκτηση 19/7/2015]
http://www.oneman.gr/ [Ανάκτηση 19/7/2015]