Κείμενο: Γιάννης Ιωάννου, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Tα «πεδινά» δάση
Τα πεδινά δάση είχαν μεγάλη σημασία για την κτηνοτροφία. Εκτός του ότι αποτελούσαν τις περιοχές όπου τα ζώα «στανιζόντουσαν», δηλαδή ξεκουράζονταν κλπ, ήταν και τα ίδια τα δέντρα που πρόσφεραν τροφή στα ζώα: οι κτηνοτρόφοι έκοβαν τα κλαδιά από τα δέντρα, που αποτελούσαν τροφή για τα ζώα. Τα δάση αυτά ονομαζόντουσαν «κουριζόμενα». Είναι χαρακτηριστικό ότι η κόμη των δέντρων σε αυτά τα δάση ξεκινούσε πάντα πάνω από τα 2 μέτρα περίπου μέχρι δηλαδή εκεί που έφταναν τα ζώα για να βοσκήσουν.
Τα δάση «Κουρί»
Τα δάση αυτά έγιναν γνωστά ως δάση «Κουρί» (σύμφωνα με άλλους είναι τούρκικη λέξη που σημαίνει «άλσος», αλλά η σημασία παραμένει η ίδια). Τέτοια δάση υπάρχουν σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, και σήμερα, τα περισσότερα, είναι προστατευόμενα: το Κουρί στον Αλμυρό Βόλου, το Κουρί στην Κοζάνη, το Κουρί στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, στα χίλια δέντρα στις Μουριές Κιλκίς και στα χίλια δέντρα στην Καρδίτσα (οι ονομασίες μάλλον δεν είναι τυχαίες). Κυρίαρχα είδη στα δάση αυτά ήταν οι δρυς και κυρίως τα είδη Quercus robur subsp. pedunculiflora, η Quercus ithaburensis subsp. macrolepis και η Quercus trojana.
Προβλήματα
Επειδή στα δάση αυτά δεν υπάρχει διαχείριση, όπως ήταν η παραδοσιακή διαχείριση με κλαδονομή, δηλαδή με κοπή κλαδιών, τα δέντρα «γερνάνε» πολύ πιο γρήγορα. Είναι γνωστό ότι (για τα πλατύφυλλα) κάθε φορά που κόβονται, και υλοτομούνται κλαδιά τους, είναι σαν να «ανανεώνονται». Αυτό σημαίνει ότι τα δέντρα αυτά, σύντομα δεν θα μπορούν να κάνουν βιώσιμα σπέρματα, αλλά θα αρχίσουν να νεκρώνονται κιόλας.
Άρθρα – Πληροφορίες
Δορμπαράκης Χ. Π. 1989. Επίτομον Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. Ετυμολογικόν – Ερμηνευτικόν. Ι. Δ. Κολλάρος & Σια Α. Ε. Αθήνα.
Επισκέψεις και συζητήσεις με κτηνοτρόφους
www.kozanh.gr [Ανάκτηση 20/2/2016]
http://www.karditsa-net.gr/ [Ανάκτηση 20/2/2016]
viewsofgreece.gr [Ανάκτηση 20/2/2016]
http://asvestochori.blogspot.gr/ [Ανάκτηση 20/2/2016]