Το ροδόδενδρο (Rhododendron luteum)
Το ροδόδενδρο εξαπλώνεται από την Τουρκία μέχρι και Λευκορωσία και το Αζερμπαιτζάν και τη Γεωργία. Στην Ελλάδα απαντάται μόνο στη δυτική Λέσβο, κοντά σε όχθες ρεμάτων μέσα σε δάση τραχείας και μαύρης πεύκης (Pinus brutia και Pinus nigra αντίστοιχα), σε υψόμετρο 60 έως 760 μ.
Προστασία
Η παρουσία του ροδόδεντρου στη Λέσβο είναι γνωστή από τον 19ου αιώνα. Το είδος είναι ανεπιθύμητο από τους κατοίκους, λόγω της τοξικότητάς του και για αυτό η σημερινή του εξάπλωση είναι πολύ μικρότερη. Η συνολική εξάπλωσή του δεν ξεπερνά τα 40 τ.χιλ., μέσα στα οποία βρίσκεται σε μικρές συστάδες αποτελούμενες από λίγα άτομα και για αυτό θεωρείται “Τρωτό”, ενώ προστατεύεται από το ΠΔ 67/81 και περιλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας 92/43 και στον παγκόσμιο κατάλογο ειδών που χρήζουν προστασίας του ΟΗΕ.
Η τοξικότητά του
Το ροδόδενδρο είναι τοξικό σε όλα του τα μέρη. Προκαλεί ζαλάδες, εμετούς, βραδυκαρδία, παραισθήσεις και σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και θάνατο.
Άρθρα – Πληροφορίες
Φοίτος Δ., Κωνσταντινίδης Θ. & Καμάρη Γ. 2009. Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας. Ελληνική Βοτανική Εταιρεία. Πάτρα.
https://en.wikipedia.org/ [Ανάκτηση 26/3/2017]
http://plant-hunters.blogspot.gr/ [Ανάκτηση 26/3/2017]
Κείμενο
Φώτω Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Δασοπόνος