Κείμενο: Χρήστος Ράμμος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Ο μύθος
Η Δάφνη (Laurus nobilis) ήταν Νύμφη, κόρη του Πηνειού ποταμού, γνωστή για την ομορφιά της. Η Νύμφη κυνηγούσε όλη μέρα, στα δάση, σαν τη θεά Άρτεμη, και δεν της ένοιαζε για τα παλικάρια που την πολιορκούσαν. Άδικα πάσχιζε ο πατέρας της, ο ποταμός, να την πείσει να παντρευτεί και να του χαρίσει εγγόνια. Εκείνη προτιμούσε να τρέχει ελεύθερη κι αγνή στα βουνά και να ασχολείται μονάχα με το κυνήγι. Όταν τη συνάντησε ο Απόλλωνας τρελάθηκε από την ομορφιά της και θέλησε να την κάνει δική του. Εκείνη, για να γλιτώσει από τον πόθο του θεού και να παραμείνει παρθένα, έτρεξε να του ξεφύγει. Ο Απόλλωνας έτρεξε να τη μεταπείσει και τη στιγμή που εκείνος άπλωσε τα χέρια του να την πιάσει η Δάφνη στην απελπισία της φώναξε τον πατέρα της Πηνειό για να τη βοηθήσει. Ο ποταμός τότε, για να κάνει τη χάρη στην κόρη του, τη μεταμόρφωσε σε δέντρο και έτσι ο θεός αγκάλιασε ένα δέντρο. Ήταν, όμως, τέτοιο το πάθος του για κείνην που φώναξε μέσα στην απελπισία του «Αφού δε θέλησες να γίνεις γυναίκα μου, από δω και πέρα θα είσαι το δέντρο μου το αγαπημένο. Θα στεφανώνω με τους κλώνους σου τα μαλλιά μου, τη λύρα και τη φαρέτρα μου!»
Η σημασία του είδους στην αρχαιότητα
Η δάφνη έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη λατρεία του θεού Απόλλωνα. Φύλλα δάφνης μασούσε η Πυθία πριν ανέβει στο δαφνοστεφανωμένο τρίποδα για να δώσει χρησμό, με δάφνη στεφάνωναν τους νικητές των Πυθικών αγώνων, με δάφνη εξάγνισε ο Απόλλωνας τον Ορέστη από το φόνο της μητέρας του… Οι Ρωμαίοι μάλιστα την ονόμαζαν Laurare (εξυμνώ) γιατί πίστευαν ότι το δέντρο αξίζει τις μεγαλύτερες τιμές. Οι Αρχαίοι Έλληνες με τους κλώνους της δάφνης της Απολλώνιου, στεφάνωναν τους νικητές και η συνήθεια αυτή διατηρείται μέχρι σήμερα.
Η δάφνη ως “βάγια”
Η σημαντικότητα της δάφνης στην αρχαιότητα έφτασε σταδιακά και στην ελληνορθόδοξη θρησκεία, ως τα βάγια, που έστρωναν σαν χαλί για να εισέλθει ο Ιησούς στα Ιεροσόλυμα. Στην πραγματικότητα τα βάγια ήταν φοίνικες.
Άρθρα – Πληροφορίες
http://www.herb.gr/ (Σάκη Κουβάτσου (Χειρουργός οδοντίατρος) στα Χανιώτικα Νέα) [Ανάκτηση 24/7/2015]
http://botanologio.blogspot.gr/ [Ανάκτηση 24/7/2015]
beautyelixirs.blogspot.gr [Ανάκτηση 24/7/2015]