Επιμέλεια: Φώτω Κόνσολα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Το είδος
Η αμυγδαλιά (Prunus dulcis) είναι κοινό καλλιεργήσιμο φυλλοβόλο δέντρο στην Ελλάδα. Ο καρπός της στα πρώτα στάδια είναι χνουδωτός και τα άνθη είναι λευκά αποτελούμενα από 5 πέταλα. Το είδος ανθίζει ακόμα και από τον Ιανουάριο και για αυτό είναι από τα πρώτα δέντρα με ανθοφορία τον χειμώνα.

Ανθισμένη αμυγδαλιά (photo by www.cyprusalive.com)
Καλλιέργεια
Από ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο είναι γνωστό ότι η «μη εξημερωμένη» αμυγδαλιά εμφανίζεται από το 8.000 π.Χ. ενώ έως το 3.000 π.Χ. γίνεται η εξημέρωση της. Έλληνες και Πέρσες αναφέρουν τον καρπό της αμυγδαλιάς ως εδώδιμο από τον 6 π.Χ. αιώνα ενώ 4 αιώνες αργότερα από την Ελλάδα θα διαδοθεί στην Ιταλία με την λατινική ονομασία να είναι nux Graecum (ελληνικό καρύδι). Σήμερα η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς είναι διαδεδομένη. Υπάρχουν πολλά είδη και ο καρπός τους έχει τεράστια θρεπτική αξία. Από το ξύλο της αμυγδαλιάς κατασκευάζεται και το στόμιο του μουσικού οργάνου Γκάιντα.
Η πανέμορφη πριγκίπισσα «αμυγδαλιά»
Η Φυλλίς ήταν μια πανέμορφη πριγκίπισσα της Θράκης η οποία ερωτεύθηκε τον Δημοφώντα, γιο του Θησέα, όταν αυτός επέστρεφε από την Τροία. Οι δυο τους παντρεύτηκαν και ήταν ευτυχισμένοι αλλά ο Δημοφώντας μετά από καιρό νοστάλγησε την πατρίδα του και φαινόταν στενοχωρημένος. Η Φυλλίς μη μπορώντας να τον βλέπει θλιμμένο του είπε να φύγει, αν και πίστευε ότι αν την αγαπούσε πραγματικά κάποια μέρα θα ξαναγύριζε κοντά της. Όμως τα χρόνια περνούσαν και ο αγαπημένος της, Δημοφώντας, δεν επέστρεφε κι έτσι μόνη περιμένοντας μαράζωσε και πέθανε. Οι Θεοί βλέποντας το τέλος της Φυλλίς τη μεταμόρφωσαν σε δέντρο για να μπορεί να περιμένει τον αγαπημένο της περισσότερο. Τα χρόνια πέρασαν και ο Δημοφώντας κάποια στιγμή επέστρεψε στη Θράκη αλλά αντί για την αγαπημένη του γυναίκα βρήκε ένα παγωμένο δέντρο χωρίς φύλλα. Γεμάτος τύψεις και με δάκρυα στα μάτια αγκάλιασε τον κορμό και αμέσως εκείνη γέμισε άνθη, μέσα στον χειμώνα, νικώντας τον θάνατο. Για αυτό και η αμυγδαλιά θεωρείται σύμβολο της ελπίδας.
Άρθρα – Πληροφορίες
Euro+Med (2006-): Euro+Med PlantBase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Published on the Internet http://ww2.bgbm.org/EuroPlusMed/ [Ανάκτηση 23/11/2018]
https://elhalflashbacks.blogspot.gr/ [Ανάκτηση 23/11/2018]
http://www.alekati.gr/ [Ανάκτηση 23/11/2018]
http://www.cyprusalive.com/ [Ανάκτηση 23/11/2018]