Κείμενο: Φώτω Κονσόλα, MSc Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Η Αλεξανδρούπολη στην αρχαιότητα
Η σημερινή Αλεξανδρούπολη κατοικούνταν από τους Κίκονες, έναν θρακικό λαό, με τον οποίο συγκρούστηκε ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι του κατά την επιστροφή τους στην Τροία. Η πόλη Σάλη ταυτίζεται με τη σημερινή Αλεξανδρούπολη, συμπέρασμα που βγαίνει από κάποια ρωμαϊκά οδοιπορικά του 4ου μ.Χ. αιώνα, που την αναφέρουν περίπου 11 χλμ. Δυτικά της Τραϊανούπολης (Λουτρά). Στη βυζαντινή περίοδο η Αλεξανδρούπολη διεκδικεί πρωτεύοντα ρόλο, επειδή συνορεύει με την Κωνσταντινούπολη και για αυτό φυλάσσεται από ισχυρές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Όμως, τα επόμενα χρόνια, μέχρι και τον 19ο αιώνα η Αλεξανδρούπολη φαίνεται να ερημώνεται και να καλύπτεται από δάση.
Το «παλιό δέντρο»
Τον 19ο αιώνα, επί τουρκοκρατίας, κάποιοι ψαράδες, Αινίτες, Μακρινοί και Μαρωνίτες έστησαν ένα μικρό ψαράδικο οικισμό τον οποίον και ονόμασαν Δεδέ-Αγάτς (παλιό δέντρο, δέντρο του παππού ή δέντρο του ερημίτη). Για το όνομα αυτό υπάρχουν δυο εκδοχές α) από την αιωνόβια βαλανιδιά (Quercus ithaburensis subsp. macrolepis) όπου βρισκόταν ο τάφος του τούρκου Ντεντέ, ενός σοφού δερβίση, που ήρθε σε κόντρα με ανώτερό του, και πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη βαλανιδιά και τελικά ενταφιάστηκε δίπλα σε αυτή και β) από τις βαλανιδιές που σκίαζαν την παραλία (ντεντέ-αγατσλάρ).
Η ονομασία «Αλεξανδρούπολη»
Από τις πρώτες ημέρες της απελευθέρωσης της πόλης (1920) οι αρμόδιες τοπικές Αρχές καθώς και η Ιερά Μητρόπολη, ζητώντας τη γνώμη και του ιατρού Αχιλλέα Σαμοθράκη, που ως μελετητής της ιστορίας της Αρχαίας Θράκης οριζόταν πάντοτε ως πρόεδρος των εκάστοτε Επιτροπών Τοπωνυμιών, έλαβαν την απόφαση να μετονομάσουν την πόλη από Δεδέαγατς σε Νεάπολη, καθώς αποτελούσε ως τότε την νεότερη Ελληνική πόλη. Όμως το ίδιο έτος ο βασιλιάς της Ελλάδας, Αλέξανδρος Α’ επισκέφθηκε την πόλη, και οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να μετονομάσουν την πόλη σε Αλεξανδρούπολη, προς τιμήν του.
Άρθρα – Πληροφορίες
http://www.moel.gr/ [Ανάκτηση 7/1/2017]
http://ordoumpozanis-teo.blogspot.gr/ [Ανάκτηση 7/1/2017]
http://www.alexpolisonline.com/ [Ανάκτηση 6/1/2017]