Κείμενο: Φώτω Φ. Κόνσολα, M.Sc. Περιβάλλοντος, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Η περιοχή
Η Λήμνος είναι ένα από τα γνωστά «ξερονήσια» του Αιγαίου, με την παρουσία λίγων δέντρων βαλανιδιάς (Quercus ithaburensis subsp. macrolepis), θαμνώνες αείφυλλων πλατύφυλλων και μεγάλες εκτάσεις με φρύγανα. Στη βόρεια όμως πλευρά της Λήμνου, στην περιοχή Γομάτι (στις πλαγιές του χωριού Κατάλακκο) βρίσκεται μια περιοχή 70 στρεμμάτων με αμμόλοφους (μακριά από τη θάλασσα), γνωστή και ως Σαχάρα της Λήμνου, τη μοναδική έρημο της Ευρώπης: οι παχιές άμδες (δηλ. παχιές αμμουδιές).
Οι αμμόλοφοι
Οι αμμόλοφοι αλλάζουν διαρκώς σχήμα, ανάλογα με τους ανέμους, όπως ακριβώς γίνεται και στην έρημο Σαχάρα, δημιουργώντας την αίσθηση μιας μικρογραφίας της μεγαλύτερης ερήμου του κόσμου. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, οι ενδοχωρικές αυτές αμμοθίνες της Λήμνου δημιουργήθηκαν λόγω των ισχυρών ανέμων και θεωρείται ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο για νησιωτική περιοχή.
Η χλωρίδα
Στις αμμοθίνες η βλάστηση είναι φτωχή, αλλά διάσπαρτα απαντούν κάποια είδη, όπως οι κρίνοι της παραλίας (Pancratium maritimum), η αμμόφιλα (Ammophila arenaria), αστοιβίδες (Sarcopoterium spinosum), αγριελιές (Olea europaea var. oleaster) κ.ά.
Άρθρα – Πληροφορίες
www.limnosgreece.gr [Ανάκτηση 2/8/2016]
http://www.mylemnos.gr/ [Ανάκτηση 2/8/2016]
https://greece.terrabook.com [Ανάκτηση 2/8/2016]
www.mixanitouxronou.gr [Ανάκτηση 2/8/2016]
www.iefimerida.gr [Ανάκτηση 2/8/2016]