Κείμενο: Βασιλική Καλτσή, MSc Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης, Φιλόλογος, Απόφοιτος Τμήματος Δασολογίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Οι πυρκαγιές
Οι πυρκαγιές του Σεπτεμβρίου, στη Ζάκυνθο, προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλα τα επίπεδα (οικολογικό, πολιτιστικό, οικονομικό και ό,τι άλλο). Το σημαντικό βέβαια είναι πως δε χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, αλλά μια πολύ σημαντική περιοχή του νησιού αλλά και ολόκληρης της Μεσογείου καταστράφηκε. Είναι η περιοχή Άμπελος, στο Κερί όπου υπήρχε σημαντικός αριθμός υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων και ευτυχώς δεν κάηκαν όλα.
Ο υπεραιωνόβιος ελαιώνας
Η Άμπελος ήταν μία από τις πολύ σημαντικές περιοχές για το Ιόνιο, στις οποίες υπήρχε υπεραιωνόβιος ελαιώνας με υπεραιωνόβια μνημειακά ελαιόδεντρα. Η περίμετρός τους άγγιζε τα 15 περίπου μέτρα, σύμφωνα με τον κ. Αριστοτέλη Μαρτίνη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς δεν είχε γίνει καμία ενέργεια για την προστασία τους. Το καλό βέβαια είναι ότι έχουν σωθεί πολλά δέντρα.
Η καταστροφή
Από πολλά μέρη του κόσμου επισκέπτες καταφτάνουν κάθε χρόνο για τον συγκεκριμένο ελαιώνα όμως είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να κάηκε το αρχαιότερο δέντρο της Μεσογείου, πολύ αρχαιότερο από εκείνο της Γεσθημανής που προσευχήθηκε ο Χριστός. Μετά από αυτή την καταστροφή οι κάτοικοι του νησιού προσανατολίζονται σε συντονισμένες προσπάθειες να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν τα δέντρα που έχουν απομείνει.
Άρθρα – Πληροφορίες
https://www.imerazante.gr [Ανάκτηση 30/10/2019]
https://www.cnn.gr [Ανάκτηση 30/10/2019]
https://www.iefimerida.gr [Ανάκτηση 30/10/2019]
https://www.newsit.gr [Ανάκτηση 30/10/2019]
https://www.protothema.gr [Ανάκτηση 30/10/2019]
https://www.tovima.gr [Ανάκτηση 30/10/2019]