Κείμενο: Παναγιώτα Τσαμπουκλή, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Το σιτάρι στην αρχαία Ελλάδα
Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορεί η είδηση πως οι αρχαίοι Έλληνες ήταν έξυπνοι γιατί δεν έτρωγαν σιτάρι, παρά μόνο Ζέα. Η αλήθεια όμως δεν είναι αυτή. Οι αρχαίοι Έλληνες, όχι απλά τρώγανε σιτάρι (για την ακρίβεια τρώγανε περισσότερο κριθάρι), αλλά ένας από τους λόγους που μεγαλούργησε η Μεγάλη Ελλάδα (σημερινή Σικελία) όπως και η Μικρά Ασία ήταν η μεγάλη ζήτηση για παραγωγή σιταριού. Η παραγωγή σιταριού και άλλων προϊόντων ήταν και ένας από τους κυριότερους λόγους που οι πόλεις-κράτη του Ελλαδικού χώρου έκαναν αποικίες.
Στην αρχαία Αθήνα
Ειδικά, στην αρχαία Αθήνα, οι γεωργικές εκτάσεις είχαν υποβαθμιστεί τόσο πολύ, που είχαν μετατραπεί σε μεγάλα, αλλά και υποβαθμισμένα βοσκοτόπια. Άλλωστε ο μύθος του βασιλιά της Αθήνας, του Αιγαία, τον πατέρα του ήρωα Θησέα, το επιβεβαιώνει: ο Αιγαίας ήταν ο μεγαλύτερος κτηνοτρόφος της Αττικής και για αυτό ήταν και βασιλιάς και το όνομά του «Αιγαίας» προέρχεται από την αίγα, δηλαδή την κατσίκα. Επιπρόσθετα, το Αιγαίο πέλαγος πήρε το όνομά του από τον Αιγαία (που αυτοκτόνησε όταν είδε το καράβι του Θησέα με μαύρα πανιά, και νόμιζε ότι ο Θησέας είχε πεθάνει στη μάχη με τον Μινώταυρο στη Μινωική Κρήτη) και θα μπορούσε να ονομάζεται «Κατσικίσιο πέλαγος».
Η στεναχώρια
Αυτή η έλλειψη εκτάσεων στην πόλη-κράτος της Αθήνας για την παραγωγή σιταριού ήταν γνωστή ως “στεναχώρια” (δηλαδή στενός-χώρος).
Άρθρα – Πληροφορίες
ebooks.edu.gr [Ανάκτηση 13/9/2015]
www.os3.gr [Ανάκτηση 13/9/2015]
www.infokids.gr [Ανάκτηση 13/9/2015]
piotermilonas.blogspot.com [Ανάκτηση 13/9/2015]
www.cycladic.gr [Ανάκτηση 13/9/2015]
www.livepedia.gr [Ανάκτηση 13/9/2015]
www.mouseioaianis.gr [Ανάκτηση 13/9/2015]
holisticlife.gr [Ανάκτηση 13/9/2015]
http://museduc.gr/docs/Istoria/A/04%20KEFALAIO%20A.pdf [Ανάκτηση 13/9/2015]