Κείμενο: Χρήστος Τόσκα, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Το είδος
Τα φιστίκια Αιγίνης παράγονται από το είδος Pistacia vera (και για αυτό είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο ως “pistachio”), συγγενικό είδος του σχίνου (Pistacia lentiscus), από τον οποίο στη Χίο παράγεται η γνωστή μαστίχα, και της τερεβινθιάς (Pistacia terebinthus), από την οποία παράγεται το νέφτι και χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Το είδος Pistacia vera δεν είναι αυτοφυές στην Ελλάδα (προέρχεται από την περιοχή του Ιράκ), αλλά καλλιεργείται εντατικά κυρίως στην κεντρική Ελλάδα. Μάλιστα για να καλλιεργηθεί χρησιμοποιείται συνήθως ως υποκείμενο ο σχίνος πάνω στον οποίο μπολιάζεται η φιστικιά. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα «κόκκινα» φιστίκια Αιγίνης, που πωλούνται στην αγορά, δεν υπάρχουν στη φύση, άλλα βάφονται κόκκινα για να καλυφθούν οι παραμορφώσεις από τη συγκομιδή τους.
Οι ιδιότητες
– Το κάθε φιστίκι έχει μόλις 3 ή 4 θερμίδες, δηλαδή λιγότερες θερμίδες από όλους τους ξηρούς καρπούς. Παράλληλα επειδή πωλούνται στην αγορά με το κέλυφός τους, το άνοιγμα του κελύφους επιβραδύνει την κατανάλωση, μειώνει τις θερμίδες και τέλος η εικόνα των κελυφών (που μαζεύονται πολλά) προκαλεί την αίσθηση ότι έχουν καταναλωθεί πολλά και έτσι μειώνεται η αίσθηση της επιπλέον κατανάλωσης.
– Περιέχουν υψηλή ποσότητα καλίου, το οποίο βοηθάει τον οργανισμό ρίχνοντας τα επίπεδα της ορμόνης στρες κορτιζόλης, περισσότερο από κάθε άλλο ξηρό καρπό.
– Η κατανάλωσή τους βοηθάει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, καθώς αποτελούν μια εξαιρετική πηγή φυτοστερολών, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (β-καροτίνη, λουτεΐνη κ.ά.).
– 25 γραμμάρια φιστίκια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιέχουν 10 % από τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη B6, η θειαμίνη, το μαγνήσιο, το φωσφόρο και τον χαλκό και φυτικές ίνες.
– Περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία ότι προστατεύουν από τη γήρανση και νοσήματα όπως τα καρδιαγγειακά.
Διατροφικές πληροφορίες
Συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια φιστικιών Αιγίνης περιέχουν:
Ενέργεια 574kcal
Λίπος 51,6 g
Πρωτεΐνη 17,6 g
Υδατάνθρακες 11,6 g
Ουγγρικά λιπαρά οξέα 42,4 g
Κάλιο 1020 mg
Φώσφορος 500 mg
Μαγνήσιο 158 mg
Ασβέστιο 136 mg
Φολικό οξύ 58 mg
Φυτικές ίνες 10,5 g
Σίδηρος 7,3 mg
Νάτριο 6 mg
Βιταμίνη Α 0,025 mg
Βιταμίνη Β1 0,69 mg
Βιταμίνη Β2 0,2 mg
Βιταμίνη Β3 1,45 mg
Βιταμίνη Β5 1,19 mg
Βιταμίνη B6 0,25 mg
Βιταμίνη Β7 0,018 mg
Βιταμίνη C 7 mg
Βιταμίνη Ε 5,2 mg
Ψευδάργυρος 1,4 mg
Άρθρα – Πληροφορίες
Duru M.E., Cakir Α., Kordali S., Zengin H., Harmandar M., Izumi S. & Hirata T. 2013. Chemical composition and antifungal properties of essential oils of three Pistacia species. Fitoterapia 74 (1-2): 170-176.
Özçelik B., Aslan M., Orhan I. & Karaoglu T. 2005. Antibacterial, antifungal, and antiviral activities of the lipophylic extracts of Pistacia vera. Microbiological Research 160 (2): 159-164.
https://www.giatros-in.gr/ [Ανάκτηση 22/9/2017]