Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης
Το είδος
Το σουσάμι (Sesamum indicum) προέρχεται από την Ινδία και καλλιεργείται εδώ και 3000 χρόνια. Το σουσάμι έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε έλαιο από κάθε άλλο σπέρμα και για αυτό καλλιεργείται ευρέως σε όλο τον κόσμο: η παραγωγή του, το 2018 έφτασε τους 6 χιλιάδες τόνους. Το σησαμέλαιο, θεωρείται ευεργετικό και χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στην παραγωγή καλλυντικών, όπου αποτελεί τη βάση ιδανικών αρωμάτων και αρωματικών ελαίων.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Το σουσάμι, λόγω της βιταμίνης Ε που περιέχουν τα σπέρματά του, διαθέτει αντιγηραντικές, αντιυπερτασικές και αντικαρκινικές ιδιότητες (προλαβαίνει το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων, τον καρκίνο του μαστού), προστατεύει από την αρτηριοσκλήρωση, και την εκδήλωση εκφυλιστικών ασθενειών, όπως τη νόσο του Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Παράλληλα, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη που δεν εξαρτάται από την ινσουλίνη, βοηθά στην πρόληψη του καταρράκτη, βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις και συντελεί στη μακροζωία και την καλύτερη ποιότητα ζωής. Το σουσάμι τονώνει την άμυνα του οργανισμού, καταπολεμά τη χοληστερίνη, την οστεοπόρωση, τον καταρράκτη, το διαβήτη και βοηθά στη σωστή λειτουργία του ήπατος. Όλα τα προϊόντα που γίνονται με βάση το σουσάμι όπως είναι το ταχίνι, ο χαλβάς και το παστέλι, έχουν τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες. Το σουσάμι χρησιμοποιείται στα κουλούρια, το ψωμί, τα γλυκά, ενώ με ταχίνι παρασκευάζεται ταχινόσουπα και ταχινόπιτα.
Άρθρα – Πληροφορίες
Ogasawara Τ., Chiba Κ. & Tada Μ. 1988. Medicinal and Aromatic Plants, Volume 10. Springer. ISBN 978-3-540-62727-2.
Ram R., Catlin D., Romero J. & Cowley C. 1990. Sesame: New Approaches for Crop Improvement. Purdue University.
Langham D.R. 2007. Phenology of Sesame. In: Edible Oilseeds, Grains, and Grain Legumes (J. Janick & A. Whipkey (eds.)) Issues in new crops and new uses, 144-182.
http://www.fao.org/ [Πρόσβαση 14/1/2021]