Κείμενο: Θανάσης Αυγουλής, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Η ρητίνη (ρετσίνη)
Από συγκεκριμένα είδη πεύκων (Pinus) βγαίνει η ρητίνη και από αυτή με απόσταξη το τερεβινθέλαιο (νέφτι) και το κολοφώνιο, που χρησιμοποιούνται ως αλοιφές σε ρευματισμούς, έμπλαστρα και σε φάρμακα για στραμπουλήγματα και μώλωπες. Το ρετσίνι του (το παλαιό τερεβινθέλαιο) είναι αντίδοτο σε δηλητηρίαση από φώσφορο (φωσφορικά λιπάσματα). Η ρητίνη δίνει και διαφορετικό άρωμα στο κρασί που τοποθετείται σε βαρέλια από ξύλο πεύκου (η ρετσίνα).
Άλλες φαρμακευτικές ιδιότητες
Το πεύκο, εκτός από την παραγωγή πευκόμελου, χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών προϊόντων, που χρησιμοποιούνται και ως φαρμακευτικά. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί το πεύκο κατά των ρευματισμών, της ισχυαλγίας, της πνευμονίας και του βήχα. Το πεύκο είναι επίσης κατάλληλο για τη θεραπεία της φυματίωσης. Διεγείρει όλες τις εκκρίσεις και ενεργοποιεί τους ενδοκρινείς αδένες. Χρησιμοποιείται στη χρόνια και οξεία βρογχίτιδα, στην πνευμονία, στην πλευρίτιδα, σε κυστίτιδα, σε πέτρες στην κύστη και σε κολπικές υπερεκκρίσεις. Τα μπουμπούκια, οι βελόνες και τα πράσινα κουκουνάρια βοηθούν και σε φλογώσεις της χολής από πέτρες και στην καλή λειτουργία του συκωτιού.
Άλλες χρήσεις
Εκτός όμως από τις φαρμακευτικές ιδιότητες, το πεύκο χρησιμοποιείται και αλλού, όπως τα κουκουνάρια που αρωματίζουν το κρασί ”κώνειος οίνος”. Τέλος το ξύλο του πεύκου χρησιμοποιείται στη ναυπηγική, στις οικοδομές για πατώματα, δοκούς, κουφώματα, επενδύσεις τοίχων, κολώνες της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, σε ορυχεία κ.ά. γιατί είναι πολύ ανθεκτικό. Επίσης είναι κατάλληλο για φωτιστικό μέσο γιατί περιέχει ρετσίνι και δεν σβήνει εύκολα και όταν βραχεί (δαδιά) και χρησιμοποιείται και για νυχτερινό ψάρεμα.
Άρθρα – Πληροφορίες
Kızılarslan Ç. & Sevg E. 2013. Ethnobotanical uses of genus Pinus L. (Pinaceae) in Turkey. Indian Journal of Traditional Knowledge, 12 (2): 209-220.
Vokou D., Katradia K. & Kokkini S. 1993. Ethnobotanical survey of Zagori (Epirus, Greece), a renowned centre of folk medicine in the past. Journal of Ethnopharmacology, 39(3):187-196.
vita.gr [Ανάκτηση 10/08/2015]
http://www.ypeka.gr/ [Ανάκτηση 10/08/2015]