Η παράδοση
Τα φαρμακευτικά φυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες και είναι πολλοί οι πολιτισμοί που εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτά για τη φροντίδα της υγείας τους. Ιστορικά, το ραδίκι ή πρικραλίδα (Cichorium intybus) καλλιεργείται από τους αρχαίους Αιγύπτιους ως φαρμακευτικό φυτό και έχει μακρά θεραπευτική χρήση. Επιπρόσθετα, παρασκευαζόταν από τις καβουρδισμένες ρίζες του φυτού ένα υποκατάστατο του καφέ με τονωτικές ιδιότητες. Στη Νότιο Αφρική τα φύλλα, οι μίσχοι και οι ρίζες του κιχώριου χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός ροφήματος τύπου τσάι για την αντιμετώπιση του ίκτερου στα νεογνά και το σιρόπι του χρησιμοποιείται ως τονωτικό φάρμακο για τα βρέφη. Στην Τουρκία παρασκευάζεται αλοιφή από τα φύλλα του Cichorium intybus η οποία χρησιμοποιείται για την επούλωση πληγών και είναι δυνατή η παρασκευή ενός αφεψήματος. Στην Ιταλία τα λουλούδια του φυτού χρησιμοποιούνται ως βότανα για τη θεραπεία καθημερινών παθήσεων ως τονωτικό, καθαρτικό. Οι σπόροι του κιχώριου είναι ένα από τα κύρια συστατικά του Jigrine, ένα εμπορικό προϊόν της Ινδίας που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφορών ασθενειών του ήπατος. Στη Σερβία χρησιμοποιούνται οι ρίζες του φυτού.
Οι φαρμακευτικές ιδιότητες
Το Cichorium intybus είναι ένα φυτό με ποικίλες φαρμακευτικές ιδιότητες. Η αντιβακτηριδιακή δράση του οφείλεται στο οργανικό οξύ του εκχυλίσματος του. Για την ανθελμινθική δράση έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες σε βοσκήσιμα ζώα για να προσδιοριστεί το ανθελμινθικό δυναμικό των δευτερογενών μεταβολιτών που υπάρχουν στο φυτό. Η αντιελονοσιακή δράση προκύπτει από την έγχυση των ριζών του Cichorium intybus που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ελονοσιακών πυρετών σε ορισμένες περιοχές του Αφγανιστάν. Το υδατικό-μεθανολικό εκχύλισμα των σπόρων του Cichorium intybus, έχει ερευνηθεί για την ηπατοπροστατευτική δράση του. Επιπλέον παρουσιάζει έντονη αντιδιαβητική, γαστροπροστατευτική, αντιαλλεργική, αγγειοδιασταλτική, αντιμυκητιακή και αντιφλεγμονώδη δράση ενώ η λακτοκίνη, που εμπεριέχεται στο εκχύλισμα του είδους, έχει ηρεμιστική δράση. Μελέτες έχουν επισημάνει ότι τα εκχυλίσματα από τις διάφορες ποικιλίες του κιχώριου έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Προβλήματα με τη χρήση του
Το Cichorium intybus συγκεντρώνει βαρέα μέταλλα και για αυτό το λόγο θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή η κατανάλωση του.
Άρθρα – Πληροφορίες
Aksoy, A., 2008. Chicory (Cichorium intybus L.): a possible biomonitor of metal pollution, Pakistan Journal of Botany, 40(2): 791–797.
Ahmed, B., Al-Howiriny, T.A. and Siddiqui, A.B., 2003. Antihepatotoxic activity of seeds of Cichorium intybus. Journal of Ethnopharmacology, 87(2-3): 237–240.
Bais, H. P. & Ravishankar, G. A., 2001. Cichorium intybus L.—cultivation, processing, utility, value addition and biotechnology, with an emphasis on current status and future prospects. Journal of the Science of Food and Agriculture, 81(5): 467–484.
Bischoff, T.A., Kelley, C.J., Karchesy, Y., Laurantos, M., Nguyen-Dinh, P. & Arefi, A.G. 2004. Antimalarial activity of Lactucin and Lactucopicrin: sesquiterpene lactones isolated from Cichorium intybus L. Journal of Ethnopharmacology, 95(2-3): 455–457.
Brindha, P., Sasikala, K. & Purushoth, K. 1977. Preliminary Photochemical Studies in higher Plants. Ethnobot., 3: 84-96.
Cavin, C., Delannoy, M., Malnoe, A. et al. 2005. Inhibition of the expression and activity of cyclooxygenase-2 by chicory extract. Biochemical and Biophysical Research Communications, 327(3): 742–749.
European Medicines Agency 2013. Assessment report on Cichorium intybus L., radix. EMA/HMPC/113041/2010.
Gazzani, G., Daglia, M., Papetti, A. & Gregotti, C. 2000. In vitro and ex vivo anti- and prooxidant components of Cichorium intybus. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 23(1): 127–133.
Gilani, A.H. & Janbaz, K.H. 1994. Evaluation of the liver protective potential of Cichorium intybus seed extract on acetaminophen and CC14-induced damage. Phytomedicine, 1(3): 193–197.
Gurbuz, I., Ustun, O., Yesilada, E., Sezik, E. and Akyurek, N., 2002. “In vivo gastroprotective effects of five Turkish folk remedies against ethanol-induced lesions,” Journal of Ethnopharmacology, vol. 83, no. 3, pp. 241–244.
Gurib-Fakim, A., 2006. “Medicinal plants: traditions of yesterday and drugs of tomorrow,” Molecular Aspects of Medicine, vol. 27, no.1, pp. 1–93.
Harbone, J.B., 1988. Phytochemical Methods: A Guide to Modern Technique of Plant Analysis. (3nd Edn.). Chapman and Hall, London, pp: 1-138.
Hardeep, F.M. and Pandey, D.K., 2013. “Anti-diabetic activity of methanolic extract of chicory roots in streptozocin induced diabetic rats,” International Journal of Pharmacy, vol. 3, no. 1, pp. 211–216.
Hazra, B., Sarkar, R., Bhattacharyya, S., and Roy, P., 2002 “Tumour inhibitory activity of chicory root extract against Ehrlich ascites carcinoma in mice,” Fitoterapia, vol. 73, no. 7-8, pp. 730–733.
Jaric, S., Popovic, Z., Macukanovic-Jocic M. et al., 2007. “An ethnobotanical study on the usage of wild medicinal herbs from Kopaonik Mountain (Central Serbia),” Journal of Ethnopharmacology, vol. 111, no. 1, pp. 160–175.
Kim, H.M., Kim, H.W., Lyu Y.S. et al., 1999. “Inhibitory effect of mast cell-mediated immediate-type allergic reactions by Cichorium intybus,” Pharmacological Research, vol. 40, no. 1, pp. 61–65.
Leclercq, E., 1984. “Determination of lactucin in roots of chicory (Cichorium intybus L.) by high-performance liquid chromatography,”Journal of Chromatography A, vol. 283, pp. 441–444.
Lee, K.-T., Kim, J.-I., Park, H.-J., Yoo, K-O, Han, Y.-N. and Miyamoto, K.-I., 2000. “Differentiation-inducing effect of magnolialide, a 1𝛽-hydroxyeudesmanolide isolated fromCichorium intybus, on human leukemia cells,” Biological and Pharmaceutical Bulletin, vol. 23, no. 8, pp. 1005–1007.
Miller, M.C., Duckett, S.K. and Andrae, J.G., 2011. “The effect of forage species on performance and gastrointestinal nematode infection in lambs,” Small Ruminant Research, vol. 95, no. 2-3, pp. 188–192.
Papetti, A., Daglia, M., Grisoli, P., Dacarro, C., Gregotti, C. and Gazzani G., 2006. “Anti- and pro-oxidant activity of Cichorium genus vegetables and effect of thermal treatment in biological systems,” Food Chemistry, vol. 97, no. 1, pp. 157–165.
Pieroni, A., 2000 “Medicinal plants and food medicines in the folk traditions of the upper Lucca Province, Italy,” Journal of Ethnopharmacology, vol. 70, no. 3, pp. 235–273.
Pushparaj, P.N., Low, H.K., Manikandan, J., Tan, B.K.H., and Tan, C.H, 2007. “Anti-diabetic effects of Cichorium intybus in streptozotocin-induced diabetic rats,” Journal of Ethnopharmacology, vol. 111, no. 2, pp. 430–434.
Rehman, A., Ullah, N., Ullah, H., Ahmad, I., 2014. “Antibacterial and antifungal study of Cichorium intybus “. Asian Pacific Journal of Tropical Disease 4(S2), pp. S943-S945.
Sezik, E., Yesilada, E., Honda, G., Takaishi, Y., Takeda, Y. and Tanaka, T., 2001. “Traditional medicine in Turkey X. Folk medicine in Central Anatolia,” Journal of Ethnopharmacology, vol. 75, no. 2-3, pp. 95–115.
Suresh, B., Sherkhane, P.D., Kale, S., Eapen, S. and Ravishankar, G.A., 2005. “Uptake and degradation of DDT by hairy root cultures of Cichorium intybus and Brassica juncea,” Chemosphere, vol. 61, no. 9, pp. 1288–1292.
Tardugno,R., Pozzebon, M., Beggio, M., Del Turco, P., Pojana, G., 2018. ‘’Polyphenolic profile of Cichorium intybus L. endemic varieties from the Veneto region of Italy. Food Chemistry 266, pp. 175-182.
Wang, Q and Cui, J., 2011. “Perspectives and utilization technologies of chicory (Cichorium intybus L.): a review,” African Journal of Biotechnology, vol. 10, no. 11, pp. 1966–1977.
Wesołowska, A., Nikiforuk, A., Michalska, K., Kisiel, W. and Chojnacka-W´ojcik, E., 2006. “Analgesic and sedative activities of lactucin and some lactucin-like guaianolides in mice,” Journal of Ethnopharmacology, vol. 107, no. 2, pp. 254–258.
Wyk, B.E., Oudtshoorn, B. and Gericke, N., 1997. Medicinal Plants of South Africa, Briza Publications, Pretoria, South Africa.
Yakupoglu, D., Guray, T., YurtseverSarica, D. and Kaya, Z., 2008. “Determination of airborne lead contamination in Cichorium intybus L. in an urban environment,” Turkish Journal of Botany, vol. 32, no. 4, pp. 319–324.
Zeb, A., 2019. ‘’Chemo-metric analysis of the polyphenolic profile of Cichorium intybus L. leaves grown on different water resources of Pakistan’’. Journal of Food Measurement and Characterization 13(1), pp.728-734.
Κείμενο
Ευαγγελία Πλατιά, Δασολόγος