Κείμενο: Δέσποινα Ξουγγιά, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης
Το είδος
Το αγγούρι (Cucumis sativus) προέρχεται από τη νότια Ασία και πιθανότατα από την Ινδία. . Η καλλιέργειά της είναι γνωστή από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Καλλιεργείται σχεδόν σε όλο τον κόσμο για τους καρπούς του, που είναι εδώδιμοι, ενώ έχουν δημιουργηθεί και πολλές ποικιλίες. Είναι γνωστό για τη χρήση του, φρέσκο σε σαλάτες, σαν τουρσί, ενώ από το οινοπνευματώδες απόσταγμα του καρπού παρασκευάζονται καλλυντικά.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Το αγγούρι είναι άριστο διουρητικό, ηρεμιστικό, τονωτικό των μαλλιών και στυπτικό. Βοηθάει στις νεφρολιθιάσεις και στις χολολιθιάσεις, την ψαμμίαση, τη νεφρίτιδα, τα αρθριτικά, τη φυματίωση και τη λειτουργία του εντέρου. Οι σπόροι του αγγουριού έχουν ανθελμινθικές ιδιότητες. Επίσης, χρησιμοποιείται για την τόνωση και την περιποίηση της επιδερμίδας, των μαλλιών και της τριχοφυΐας. Ευνοεί τις λιπαρές επιδερμίδες και προλαμβάνει τις ρυτίδες.
Άρθρα – Πληροφορίες
Shang Y., Ma Y., Zhou Y., Zhang H., Duan L., Chen H., Zeng J., Zhou Q., Wang S., Gu W., Liu M., Ren J., Gu X., Zhang S., Wang Y., Yasukawa K., Bouwmeester H. J., Qi X., Zhang Z., Lucas W.J. & Huang S. 2014. Plant science. Biosynthesis, regulation, and domestication of bitterness in cucumber. Science, 346 (6213): 1084–1088.
Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων. 2012. Τα κυριότερα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Τόμος 3. Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.