Κείμενο: Γιάννης Ιωάννου, Φοιτητής Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Η χρήση της στην Κύπρο
Η τερεβινθιά (Pistacia terebinthus) χρησιμοποιείται ευρέως στην Κυπριακή κουζίνα: την αποκαλούν τρεμιθιά, και κάνουν σούπες (με μακαρόνια και καρπούς τρεμιθιάς), πίτες (πίτες με ζύμη ψωμιού με σταφίδες και βλαστάρια τρεμιθιάς ψητές στο φούρνο – λέγονται και σιηννόπιτες) και τουρσιά (με τους καρπούς ή τα νεαρά φύλλα αφού πρώτα βραστούν).
Στην Ελλάδα
Εκτός από την παραγωγή νέφτι (που υπήρχε παλαιότερα), στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται κυρίως οι νεαροί βλαστοί και τα νεαρά φύλλα για την παραγωγή τουρσιού. Το τουρσί φτιάχνεται μόνο στο Πήλιο και η ονομασία του είναι “τσιτσίραυλια”.
Άρθρα – Πληροφορίες
http://foodmuseum.cs.ucy.ac.cy/ [Ανάκτηση 23/7/2015]
http://www.glykokyriakis.gr/ [Ανάκτηση 23/7/2015]
http://www.sintagoulis.gr/ [Ανάκτηση 23/7/2015]