Κείμενο: Βικτωρία Γιουρίεβα, Απόφοιτη Τμήματος Δασολογίας & Φ.Π. Θεσσαλονίκης
Το είδος
Η συκιά (Ficus carica) είναι είδος της Μεσογείου και της Δυτικής Ασίας, αλλά έχει εισαχθεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο, λόγω του καρπού του, που είναι εδώδιμος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το είδος καλλιεργήθηκε ίσως και από το 9.400 π.Χ. Επίσης ο καρπός του είδους, τα σύκα, χρησιμοποιούνται και για παραγωγή οινοπνεύματος.
Φαρμακευτικές ιδιότητες
Ο καρπός της συκιάς βοηθάει στη δυσκοιλιότητα. Τονώνει τους αδύναμους και αναιμικούς οργανισμούς. Τα ξερά σύκα έχουν διπλάσια θεραπευτική αξία. Εξωτερικά σε κατάπλασμα, τα φρέσκα ή ξερά σύκα βοηθούν στα εγκαύματα, τα αποστήματα και τους καλόγερους, τους δοθιήνες, τα οιδήματα. Σύκα βρασμένα με γάλα χρησιμοποιούνται σε γαργάρες, κατά του πονόλαιμου και της στοματίτιδας. Το αφέψημα των σύκων θεωρείται από τα ποιο αποτελεσματικά φάρμακα για τις λοιμώξεις των αναπνευστικών οργάνων, την πλευρίτιδα, την πνευμονία, την κυστίτιδα, την ευλογιά, τη νεφρίτιδα την ιλαρά κλπ. ο γαλακτούχος χυμός του φυτού έχει πολύ μεγάλη χωνευτική ικανότητα. Με εξωτερική χρήση εξαφανίζει τους κάλους, τις κρεατοελιές και άλλες χρόνιες δερματικές παθήσεις. Τα φύλλα της είναι ευεργετικά για το άσθμα και τη διάρροια.
Άρθρα – Πληροφορίες
Ferguson L. & Crisosto C.H. 2007. The Fig: Overview of an Ancient Fruit. HortScience, 42( 5): 1083-1087.
Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων. 2012. Τα κυριότερα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, Τόμος 3. Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη.