Κέιμενο: Ελπίδα Τσιριμιάγγου, Απόφοιτος Τμήματος Δασοπονίας & Δ.Φ.Π. Καρπενησίου
Το σέσκουλο
Το σέσκουλο (Beta vulgaris var. cicla) είναι ποικιλία παντζαριού (Beta vulgaris), που αλλιώς ονομάζεται σέσκλο, ενώ στην Κύπρο αναφέρεται και ως λάχανο. Η καλλιέργεια του σέσκουλου ήταν γνωστή στην αρχαία Ελλάδα και ο Θεόφραστος το αναφέρει ως «λευκόν τεύτλιον». Καλλιεργείται κυρίως για τα φύλλα και τους μίσχους του, που καταναλώνονται φρέσκα σε σαλάτες, όπως το σπανάκι, ή μαγειρεμένα. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τα φύλλα χρησιμοποιούνται για ντολμάδες. Οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες είναι: α) οι κοινές λαχανίδες που κάνουν πολλά φύλλα, με μικρούς μίσχους, είναι ανθεκτικά στο κρύο και στην ξηρασία και είναι η πιο εξαπλωμένη ποικιλία, β) οι ξανθές λαχανίδες που τα φύλλα και οι μίσχοι τους είναι μεγάλοι και πλατυσμένοι, με έντονο χαρακτηριστικό ξανθό χρωματισμό, και γ) οι πράσινες λαχανίδες, που τα φύλλα αλλά και οι μίσχοι έχουν εξαιρετικό μεγάλο πλάτος και διατηρούν πράσινο βαθύ χρωματισμό. Πρόκειται περί εκλεκτής αλλά και απαιτητικής ποικιλίας, ενώ η κατάλληλη εποχή για κατανάλωση της είναι από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Αύγουστο.
Οι ιδιότητες του είδους
Το είδος βελτιώνει την υγεία του εντέρου και του οργανισμού, καθώς είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ξεπερνώντας οποιοδήποτε άλλο πράσινο φυλλώδες λαχανικό. Βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, με τη βοήθεια του συριγγικού οξέος, το οποίο φαίνεται να αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που ονομάζεται α-γλυκοσιδάση, βοηθώντας στο να διατηρηθεί το σάκχαρο στον οργανισμό σταθερό. Παρέχει ενέργεια στον οργανισμό χάρη στις πρωτεΐνες του και αυτός που το καταναλώνει να έχει την αίσθηση κορεσμού. Δρα κατά του καρκίνου με τη βοήθεια των αντιοξειδωτικών του, προλαμβάνει το οξειδωτικό στρες και προστατεύει από χρόνια προβλήματα υγείας. Κάνει καλό στα οστά, με τη βοήθεια του ασβεστίου, του μαγνησίου και της βιταμίνης Κ που περιέχει. Το αφέψημα που παράγεται από τους σπόρους, φέρεται να προλαμβάνει πολλές μορφές καρκίνου και καταπολεμά την αναιμία, τον πονοκέφαλο, την τριχόπτωση, το διαβήτη, τη δυσκοιλιότητα ακόμα και τον πονόδοντο.
Άρθρα – Πληροφορίες
Δόρδας Χ. 2009. Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, Θεσσαλονίκη, σελ.6
Κουτσός Θ. 2006. Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, Εκδόσεις ΖΗΤΗ, Θεσσαλονίκη.
Μαλούπα Ε., Γρηγοριάδου Κ., Λάζαρη Δ. & Κρίγκας Ν. 2013. Καλλιέργεια, μεταποίηση και διασφάλιση ποιότητας των ελληνικών αρωματικών φαρμακευτικών φυτών, Καβάλα, σελ. 17.
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης 2019. Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων, www.minagric.gr, [Ανάκτηση 28/5/2019]
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2002, Επενδυτικές δυνατότητες στον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, Αθήνα, Μάιος 2002.
Tunin T. G., Heywood V. H., Burges N. A., Moore D. M., Valentine D. H., Walters S. M., Webb D. A., 1964, Flora Europaea, Vol.2, Cambridge University press.